U Skoplju je 27. studenoga nestala 14-godišnja djevojčica Vanja Đorčevska, što je pokrenulo opsežnu potragu koja je uključila ne samo cijelu Makedoniju već i okolnu regiju. Tragično je da je nakon osam dana otkriveno njeno beživotno tijelo, kao i tijelo 74-godišnjeg frizera Panče Žežovskog iz Velesa. Istraga je pokazala da su obje osobe brutalno ubijene, zbog čega se odvjetnica Zora Dobričanin pozabavila ovim stravičnim slučajem koji je potresao cijeli Balkan.

Kako se navodi u emisiji, spomenuto je da je dijete izostalo iz škole, a škola je došla do majke. Odvjetnik je istaknuo da je ovaj aspekt situacije hvalevrijedan, jer je škola dala sve od sebe da spriječi ovaj rezultat.

Cijela regija ostaje bez riječi, što nas tjera da sve više tragamo za informacijama o ovakvim pojavama. Nedavno sam saznao da je škola odmah obavijestila majku, što je pozitivan pomak. Utješno je znati da škola ozbiljno shvaća situaciju kada dijete ne pohađa školu. To pokazuje njihove napore da spriječe takve incidente. Međutim, zlonamjernost se infiltrirala u društvo, čineći preventivne mjere neučinkovitima. Nemoguće je više predvidjeti djelovanje pojedinaca. Ne možemo stvarati pretpostavke niti suditi, jer je ključno poštovati prezumpciju nevinosti”, rekla je Zora Dobričanin u intervjuu za TV Prva.

Sama sugestija da je otac možda upleten u ovaj gnusni čin, motiviran novcem, apsolutno je užasavajuća i odbojna. Nažalost, svjesni smo da se slične situacije događaju iu našoj zemlji, gdje su ljudi nakon razvoda spremni učiniti sve, uzrokujući golemu patnju svojoj djeci. Često su neriješeni imovinski sporovi glavni uzrok. No, ova situacija nadilazi shvaćanje, jer je riječ o 14-godišnjem djetetu, nježnoj duši koja nije ni imala priliku potpuno procvjetati. Razumijem da bi neki mogli odbaciti ove zabrinutosti kao puke teorije zavjere, ali ne možemo previdjeti mogućnost da su isti pojedinci odgovorni za ovaj zločin možda umiješani. Vjerojatno je i da iza ove tragedije stoji organizirana kriminalna skupina, ali ne možemo zanemariti potencijalnu upletenost u trgovinu organima, posebice s obzirom na glasine da je motiv dug. Dobričanin je izrazio zabrinutost zbog uznemirujuće stvarnosti da osobe koje nestanu često postaju žrtve trgovine organima i da se više nikada ne vide. Istaknuo je žalosnu činjenicu da su organi s naših prostora skupi. Dobričanin je ponovio potencijalnu težinu situacije, istaknuvši mogućnost umiješanosti oca u kazneno djelo, što bi bilo doista porazno.
Od iznimne je važnosti da konstatujemo odsutnost i djevojke i muškarca o kojima je riječ, te prepoznamo značaj njihovih motiva za nadležne organe progona. Jednako je važno naše razumijevanje da se dogodilo nešto uistinu užasno, nešto što prkosi svakoj racionalnosti. Globalno stanje stvari palo je u stanje katastrofalnog propadanja. Upuštanje u opasnu igru ​​otmice vlastitog djeteta radi financijske dobiti ideja je koju odbijam prihvatiti. Jednostavno ne mogu shvatiti postojanje pojedinca koji bi povrijedio, prestrašio i na kraju oduzeo život vlastitom djetetu u novčane svrhe. Oni koji su odgovorni za takva gnusna djela ne zaslužuju ništa manje od doživotne robije iza rešetaka. To su osjećaji Zore Dobričanin.

Jedini izvor informacija o ovom incidentu su sami izvođači radova, a to da su reagirali panično može se znati samo iz interne perspektive. Ako se ovaj događaj uistinu dogodio, to ukazuje na slabost unutar njihove organizacije i nedostatak koordinacije. Nema smisla ako im je namjera bila prodati ga majci. Moje uvjerenje još uvijek naginje prema mogućnostima plaćenog ubojstva ili trgovine organima. Istina će se otkriti tijekom obdukcije, jer će se utvrditi nedostaju li neki organi. Razgovarali smo o tome s kolegama, izazvalo je sumnje, ali istina će lako izaći na vidjelo. Bez dodatnih dokaza, oklijevam prihvatiti ideju da je otac bio umiješan; možda je netko pratio njegove postupke. Čini se da nema racionalnog opravdanja za oduzimanje života mladoj djevojci, pogotovo ako je njezina otmica bila motivirana isključivo novčanom dobiti. Bez obzira na okolnosti, opće je shvaćeno da čin ubojstva nosi teške posljedice. Zanima me kako su vlasti došle do zaključka da je otac prijavio incident. Je li te podatke netko dao ili su dokaze otkrili pregledom telefonskih zapisa?

Oglasi - Advertisement