U ponoć, označavajući početak Nove godine, nebo iznad Pariza obasjao je očaravajući vatromet, očaravajući promatrače i dovodeći do viralnog videa koji je kružio raznim mrežama. Umjesto da svjedočimo očaranim licima očaranim blistavim vatrometom, ono što je dočekalo oko bilo je more telefona podignutih visoko u zrak, koji su svojim ekranima snimali prizore koji izazivaju strahopoštovanje.

Široko rasprostranjeno dijeljenje ovog videa na društvenim mrežama naglašava trenutnu fiksaciju društva na dokumentiranje svakog iskustva, često dajući prednost hvatanju trenutka umjesto potpunog uranjanja u sam događaj.

Na X.com, video snimljen u Parizu bilježi prizor ljudi koji stoje u redovima, potpuno zaokupljeni svojim naporima da snime idealnu fotografiju vatrometa koji obasjava Slavoluk pobjede. Sve veća zabrinutost izražena kroz komentare na društvenim mrežama sugerira da naša opsjednutost društvenim medijima i s njima povezanim navikama uzrokuje da previdimo prolazne radosti života.

U komentarima je napravljena usporedba snimke i serije “Black Mirror”, potaknuvši razmišljanja o gubitku življenja u sadašnjem trenutku. Iznesena su zapažanja o padu sposobnosti potpunog uživanja u iskustvima bez potrebe da ih vječno snimate pametnim telefonima. Nadalje, primijećeno je da mnogi pojedinci možda čak i ne odvoje vremena da pogledaju vlastite snimljene videozapise.

Oglasi - Advertisement