Promatrajući snimljenu snimku pada zrakoplova Japan Airlinesa prilikom slijetanja na tokijsku zračnu luku Haneda, doista je nevjerojatno da nitko nije zadobio ozljede. Tragičnim spletom događaja živote su izgubili svi osim jednog člana posade u avionu japanske obalne straže “Deš 8”, dok su nekim čudom svi od 379 putnika i članova posade u “Airbusu A350” uspjeli preživjeti. incident.

Dok se istraga incidenta nastavlja, stručnjaci sugeriraju da se uspješna evakuacija može pripisati kombinaciji stroge sigurnosne kulture Japan Airlinesa i poštivanja modernih sigurnosnih standarda.

Graham Braithwaite, profesor sigurnosti na britanskom sveučilištu Cranfield, rekao je CNN-u da je doživio mješavinu iznenađenja i olakšanja kada je svjedočio sadržaju videa, kao i sigurnom izlasku svih uključenih.

Pojava katastrofalne nesreće dovela je do uspostave zrakoplovne kompanije kojoj je sigurnost prioritet. Kako prenosi Index.hr, Japan Airlines (JAL) postao je poznat po svojoj sigurnosti nakon tragične zrakoplovne nesreće prije gotovo četiri desetljeća, u kojoj je samo četvero od 524 putnika preživjelo let iz Tokija u Osaku 12. kolovoza 1985. godine.

Do danas, nesretni incident i dalje stoji kao najsmrtonosnija zrakoplovna nesreća u povijesti, a rezultat je neispravnog popravka repa od strane tehničara iz “Boinga” (nepovezanog sa zrakoplovnom kompanijom).

Prema Braithwaiteu, očito je da je zrakoplovna tvrtka bila jako pogođena ovim incidentom. U društvu kakvo je Japan, kolektivno su preuzeli odgovornost i bili odlučni spriječiti ponavljanje takvog događaja.

Godine 2005. JAL je priznao da se značajan broj njihovih novozaposlenih radnika ne sjeća nesreće. Kao rezultat toga, uspostavili su namjensko područje unutar sjedišta svoje tvrtke za izlaganje fragmenata olupine zajedno s iskazima posade i putnika.

Čak i nakon gotovo četrdeset godina, mentalitet tvrtke i dalje je pod dubokim utjecajem katastrofalne nesreće.

Braithwaite je pohvalio posadu za njihovu iznimnu izvedbu u ovoj konkretnoj situaciji, pripisujući njihov uspjeh njihovom pedantnom pridržavanju strogo reguliranog skupa standardnih operativnih postupaka. Njihova nepokolebljiva predanost ispravnom obavljanju stvari ključni je aspekt njihove kulture.

Upravo su vam razjašnjeni razlozi zašto ste odlučili letjeti s njima.
Iako odgovornost za nesreću u utorak ostaje neizvjesna, Braithwaite naglašava da je uspješna evakuacija nedvojbeno značajno postignuće za JAL.

Prema njegovim riječima, razlog zašto ste odlučili letjeti s njima svjedočite upravo vi.

Airlineratings.com dosljedno uključuje JAL u svoju godišnju kompilaciju najsigurnijih svjetskih zrakoplovnih prijevoznika.

Prema ocjeni našeg portala, avioprijevoznik je dobio ocjenu od sedam zvjezdica te je uspješno prošao sve značajne sigurnosne revizije. Osim toga, japansko regulatorno tijelo za sigurnost zračnog prometa nadmašilo je globalni prosjek u osam različitih kriterija praćenja, što je potvrdio glavni urednik Džefri Tomas u intervjuu za CNN.

Sigurnosni propisi koji reguliraju moderno zrakoplovstvo turobni su podsjetnik na izgubljene živote, kako je priznao anonimni pilot ugledne europske zrakoplovne tvrtke. Ovi propisi služe kao svjedočanstvo lekcija naučenih iz prošlih nesreća i dijele se u cijeloj industriji kako bi se poboljšala stručnost svakog člana posade u njihovim ulogama.

Sigurnosne preporuke koje proizlaze iz nesreća ključne su za sprječavanje budućih incidenata.
Jedan značajan događaj koji je uvelike utjecao na buduće sigurnosne mjere dogodio se 1980. godine, kada je let 163 Saudijske Arabije prinudno sletio u Rijad i tragično, svih 300 putnika izgubilo je živote zbog udisanja dima, budući da piloti nisu uspjeli pokrenuti evakuaciju.

Braithwaite je naglasio da je ovaj incident poslužio kao motivacija iza davanja ovlasti kabinskom osoblju da ukloni putnike. Brojni prijedlozi, proizašli iz ovog i drugih događaja, značajno su oblikovali različite aspekte suvremenog dizajna zrakoplova.

Istina je da postoji dovoljno prostora u blizini izlaza, s podnim svjetlima koja osvjetljavaju prostor. Kabinsko osoblje procjenjuje sposobnost putnika koji sjedi iznad krila da otvori vrata. Znakovi izlaza su osjetno vidljiviji. Spomenuo je materijale korištene za izradu kabina.

Koji čimbenici dovode do brzog iskrcavanja putnika iz zrakoplova?
Braithwaite je primijetio da na brzinu kojom se pojedinci iskrcavaju iz zrakoplova uvelike utječe kabinsko osoblje. To mišljenje dijeli i Steven Ehrlich, predsjednik organizacije Piloti zajedno.

Iako je preuranjeno pružiti sveobuhvatnu analizu incidenta u Tokiju, jedno je očito: posada je pokazala pohvalno ponašanje. Rigorozna sigurnosna obuka koju su proveli zrakoplovni prijevoznici, posebno JAL u ovom slučaju, pokazala se neprocjenjivom jer je omogućila brzu evakuaciju unutar samo 90 sekundi. Ovo služi kao podsjetnik putnicima da se trebaju pažljivo pridržavati sigurnosnih uputa i shvatiti da posada nije isključivo odgovorna za uslugu hrane, već su visoko kvalificirani profesionalci u osiguravanju sigurnosti putnika.

Kako prenosi Index.hr, Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (ICAO) nalaže da kabinsko osoblje godišnje mora izvoditi vježbe evakuacije u hitnim slučajevima kako bi ispunilo međunarodne minimalne sigurnosne standarde. Dodatno, proizvođači zrakoplova dužni su dokazati da se svaki novoprojektirani zrakoplov može potpuno evakuirati unutar vremenskog okvira od 90 sekundi.

Presudno je bilo to što su pojedinci otišli bez torbica.
Erlich je primijetio da su pojedinci na letu JAL 516 uspješno evakuirali zrakoplov bez da su sa sobom ponijeli svoju ručnu torbu.

Mika Jamake, čiji je suprug bio na letu, obavijestila je CNN da je otputovao samo sa svojim telefonom, ostavivši sve ostale stvari.

Erlich je naglasio potencijalne katastrofalne posljedice odgođene evakuacije, isključivo zbog prisutnosti prijenosnog računala ili torbice.

Napomenuo je da bi ovaj incident mogao biti daleko razorniji da putnici nisu poslušali upozorenja da evakuiraju svoje stvari.

Oglasi - Advertisement