U svjetlu sumnjive smrti osam američkih turista u razdoblju od dva mjeseca, građani SAD-a koji planiraju putovanje u Kolumbiju dobili su savjete upozorenja u vezi s korištenjem aplikacija za upoznavanje dok su u zemlji.

Prema izvješću Veleposlanstva Sjedinjenih Država u Bogoti, bilo je incidenata u kojima su turisti bili drogirani i opljačkani nakon interakcije s osobama s kojima su se povezali putem ovih aplikacija.

Došlo je do saznanja da su se incidenti dogodili u poznatim gradovima poput Medellina, Cartagene i Bogote, koji doživljavaju porast američkog turizma. Kao mjera predostrožnosti, putnicima se preporučuje da se klone osamljenih mjesta, uključujući hotelske sobe.

Kao što je navedeno u izvješću veleposlanstva, kriminalci iskorištavaju te aplikacije kako bi namamili pojedince koji ništa ne sumnjaju u javne ustanove poput restorana i barova, izlažući ih nizu prijestupa, od krađe do teških zločina poput ubojstva, koje često počine pojedinci na koje su naišli .

Između 1. studenog i 31. prosinca 2023., broj pljački usmjerenih na strane posjetitelje zabilježio je značajan porast od 200 posto, dok je broj smrtnih slučajeva, uključujući osam Amerikanaca, porastao za 29 posto u posljednja tri mjeseca ove godine.

Jedna od osoba koja je postala žrtva ovog tragičnog incidenta bio je Tou Ger Xiong, 50-godišnji azijski američki komičar i aktivist koji živi u Minnesoti. Dok je krajem studenog bio na putovanju u Kolumbiju, Xiong je preko internetske platforme naišao na ženu i odlučio otići s njom na spoj. Nažalost, ovaj je susret dobio užasan obrat kada ga je grupa muškaraca otela i nanijela mu više od desetak uboda nožem, što je rezultiralo Xiongovom preranom smrću, prenosi BBC.

Veleposlanstvo SAD-a naglašava da stvarni broj stranih pojedinaca pogođenih takvim kaznenim djelima može premašiti prijavljene brojke, budući da žrtve često odluče ne istupiti zbog nelagode ili nedostatka povjerenja u pravni sustav. Dodatno, upozorava se da su pojedinci koji se tijekom pljačke opiru ili osvete izloženi većem riziku od smrti.

Oglasi - Advertisement