Nakon objave vijesti o otmici i kasnijem ubojstvu Vanje Gorčevske (Đorčevske), maloljetnice koja je tragično izgubila život samo dva sata nakon otmice i pokopana u neposrednoj blizini Skoplja, pojavila se peticija na raznim društvenim mrežama. Ova peticija poziva na pogubljenje pojedinaca odgovornih za ovaj gnusni čin i do sada je dobila podršku preko 15.000 pojedinaca.

Društvenim mrežama kruži peticija pod naslovom “Vanjine ubojice moraju dobiti smrtnu kaznu” uz raširene zahtjeve za što strožim kaznama za odgovorne.

Narod Sjeverne Makedonije, u svojoj potrazi za pravdom, tvrdi da je čak i kazna doživotnog zatvora neadekvatan oblik odmazde za počinitelje.

U rasponu od sedam dana cijela je regija krenula u potragu za četrnaestogodišnjom Vanjom Gorčevskom, koja je oteta. Tragično, tijekom vikenda je odjeknula vijest da je ona ubijena, a njezino beživotno tijelo pronađeno je zakopano u neposrednoj blizini Skoplja.

Tijekom nedavne konferencije za novinare, vlasti su objavile potresno otkriće vezano uz Vanjinu smrt. Otkrili su da je završila nasilno, a otmičari su je stavili u vreću za spavanje prije nego što su je izložili prostrijelnoj rani dok su joj udovi ostali vezani. Nakon ovog gnusnog čina sahranjena je na groblju.

Vanjin otac je s još tri osobe uhićen zbog sumnje da su sudjelovali u navedenom kaznenom djelu. Vjeruje se da je on otmičarima i ubojicama dao ključne informacije o njezinim ranjivim trenucima. Glavni počinitelj, Ljupčo Pavlevski, i dalje je na slobodi, zbog čega je raspisana međunarodna tjeralica za njim.

Razlog koji je naveden za ovaj gnusni čin ubojstva, prema izvješćima, navodno je vođen osobnom dobiti.

Molba za demonstraciju
Građani Sjeverne Makedonije i susjednih zemalja duboko su uznemireni gnusnim ubojstvom mlade Vanje. Kao odgovor, poziv za sudjelovanje u prosvjedu u Gradskom parku u Skoplju u subotu podijeljen je na raznim platformama društvenih medija.

Apsolutno je neprihvatljivo da je Vanjina smrt posljedica osobnog interesa i da je njezin otac imao ulogu u njezinoj otmici, a potencijalno i ubojstvu.

Kako stoji u pozivu, zakazani prosvjed zakazan je za subotu u 10 sati.

Prema Ustavu RSM, smrtnu kaznu izričito zabranjuje ministar pravde.
Kao odgovor na internetsku peticiju koja zagovara vraćanje smrtne kazne kao sredstva za kažnjavanje odgovornih za tragičnu otmicu i ubojstvo 14-godišnje Vanje, ministar pravosuđa Sjeverne Makedonije Krenar Loga dao je javnu izjavu pojašnjavajući da je smrtna kazna izričito zabranjena Ustavom Republike Makedonije.

Ministar je gorljivo izrazio želju da se što oštrije kazne krivci za tragičnu smrt Vanje, malog djeteta, i Panče Žežovskog, starijeg Velesčana. Vrijedno je napomenuti da ove dvije žrtve nisu imale nikakve veze ili veze jedna s drugom.

Loga je izrazila uvjerenje da će smrtna kazna, koja je zabranjena Ustavom i raznim protokolima i konvencijama, poslužiti kao spas za te monstruozne pojedince. Ona je među građanima ove nacije koji imaju ovo stajalište, umjesto toga zalažući se za doživotnu kaznu koja bi im omogućila da u potpunosti shvate veličinu svojih djela.

Njegovo je uvjerenje da bi odgovorni za ova djela trebali dobiti kaznu doživotnog zatvora.

Prema izvješćima skopskih medija, ministar je izrazio povjerenje i u Ministarstvo unutarnjih poslova i u Tužiteljstvo, vjerujući da će Sud u konačnici primjereno kazniti pojedince koje je nazvao “monstrumima”.

Oglasi - Advertisement