Srbijanska pjevačica Severina Vučković ponovno je izazvala kontroverze. Na nedavnom nastupu u Crnoj Gori oduševila je publiku izvedbom pjesme Ivanova korita i gorljivo uzviknula: “Ustanimo zajedno i čuvajmo Crnu Goru!

Ljubica, kćerka Merime Njegomir, prišla je i pjevačici pojasnila da pjesma koju pjeva nije crnogorska, već popularni hit njene majke na srpskom jeziku.
Ljutnju Ljubice Njegomir podgrijava činjenica da je hrvatska pjevačica Severina pjesmom svoje majke provocirala Srbe, zbog čega je označila “X” na društvenoj granici.

Ljubica je prva napisala da je pjesmu koju je pjevala moja majka Srpkinja napisao i komponirao jedan susrbin.
Imam želju pojasniti sljedeće: hrvatski pjevač je tijekom nastupa u Crnoj Gori izveo pjesmu napisanu u Srbiji koja promiče animozitet prema zemlji. Ovaj čin služi kao pokušaj sijanja podjela i poticanja zlobe među narodima. Podrijetlo predaka moje majke ili bilo koga drugog je nebitno za ovu raspravu. Imam duboku naklonost prema Crnoj Gori i vjerujem da svakome tko želi pjevati to treba omogućiti. Ovo je mišljenje Merime Njegomir, pjevačeve kćerke.

Posveta stihova Ivanovih korita usmjerena je točno određenom primatelju.

Milutin Popović Zahar otkrio je da je hit pjesmu posvetio svom pokojnom stricu, koji je poput Merime Njegomir tragično izgubio bitku s rakom gušterače.

Godine 1999., dok se moj ujak Jakša borio s rakom gušterače, skladao sam pjesmu Ivanova korita. Svjedočeći njegovom postupnom opadanju dok je boravio u Beogradu, otišao sam da ga posjetim. Kako je podrijetlom iz Crne Gore, uputio je osebujnu molbu: “Sine, donesi mi balon napunjen vodom iz Ivanovih korita kod Cetinja. Osjećam da će mi pomoći u oporavku.” Zahar je prepričao ovaj razgovor, spomenuvši kako je bio odlučan ispuniti stričevu želju, čak i ako se teta protivila takvom putovanju.
Nakon što je čula zahtjev njegove žene, uputila me da donesem vode iz bilo kojeg dostupnog izvora za njezinog muža. Slijedio sam njezine upute i prišao ujaku s vodom. Otpivši gutljaj, odmah je prepoznao da to nije voda iz Ivanovih korita. Ispunjen sramom i mučen krivnjom, vratio sam se kući. Užurbane ulice Beograda kao da su se protezale satima dok sam razmišljao o svojim postupcima. Odjednom mi se u mislima počeo stvarati tekst pjesme: “Ne pomaže voda, majko, iz korita Ivanova…” Dvije godine kasnije pjesma “Ivanova korita” predstavljena je Merimi Njegomir.

Iako je uživala u pjesmi, rekla mi je da nosi duboki osjećaj tuge. To me ponukalo da zapišem stihove: “Majko, molim te nemoj suze roniti”, poručuje Anka, starija i prefinjena. “U snovima mi je šaputao Jova uvjeravajući me da će mi ljubav zaliječiti rane”, kaže proslavljeni kompozitor.

Oglasi - Advertisement