O nepredvidivosti prelaska granice govori i nesretno iskustvo našeg sugrađanina Aleksandra Mikića kojemu je na graničnom prijelazu Tempa pod misterioznim okolnostima oduzeto legalno stečeno vozilo.

Zaplijenjeno vozilo, točnije automobil Porsche poznat kao “Cayenne” s dizelskim motorom, i nakon mjesec dana ostaje obavijen velom tajne, jer pravi motiv njegove zapljene ostaje neotkriven.

Dok je kupovao automobil, uvjerio se da nema razloga za zabrinutost jer je transakcija obavljena legalno preko ovlaštenog uvoznika. Nadalje, nije imao razloga za brigu u smislu da će mu strane vlasti zaplijeniti vozilo na granici EU-a.
Pitanje je dodatno pogoršano činjenicom da strane vlasti nisu pružile nikakvo objašnjenje o tome zašto su zaplijenile njegovo vozilo ili prirodu problema, samo su izjavile da su “slijedile naredbe”, ne ostavljajući nikakav put za rješavanje preko bilo koje institucije.

Međutim, dok je naša policija odgovorna za rješavanje domaćih pitanja unutar naše zemlje, njezina nadležnost prestaje postojati nakon što stigne na granicu, što je čini nesposobnom ispitati okolnosti oko oduzimanja legalno stečenog vozila od strane druge agencije za provođenje zakona.

Među raznim neugodnim iskustvima s kojima su se susreli naši vozači, uključujući visoke kazne za prometne prekršaje, uklanjanje registarskih pločica i prijetnje oduzimanjem automobila, nijedno se ne može usporediti s Aleksandrovim jedinstvenim i neusporedivim iskustvom.

Mikić ističe neobjašnjenje i kazneno postupanje koje je dobio, a razloge otkriva tek kasnije. Nakon puštanja na slobodu priopćeno mu je da mu je automobil oduzet jer je za njim raspisana Interpolova tjeralica.
Prije finalizacije transakcije, Aleksandar je pažljivo pregledao sve bitne detalje i utvrdio da nema odstupanja ili abnormalnosti.

Prema Mikićevim riječima, kontaktirao je Porsche i dobio informaciju da je automobil prodan kao nov u Srbiji, a da je prvi vlasnik iz iste zemlje. Ove informacije potvrđuju da automobil nije ukraden. No, ono što je Mikića zbunilo je činjenica da automobil nikada nije bio u Belgiji, pa se postavlja pitanja o prirodi naloga. Da je zabuna bila veća, mađarska policija navela je da se za vozilom dotičnih registarskih oznaka traga.

Nadalje, napomenuo je da je u tom razdoblju uspješno nabavio ovjereni duplikat inicijalnog računa koji je izdala cijenjena tvrtka Porša.
Automobil, iako je bio u vlasništvu tek nekoliko mjeseci, nije prodan kao nov, već kao rabljen. Ova okolnost je zbunjujuća, pogotovo ako se uzme u obzir da vlasnik posjeduje dokaz o registraciji automobila u našoj zemlji. Mađarska policija procijenit će situaciju nakon što dobije odgovor i potrebnu dokumentaciju od tijela koje je izdalo.

Prema našem konzulatu u Budimpešti, potvrđeno je da automobil neće biti vraćen vlasniku. Vozilo se trenutno nalazi u skladištu u Kiškunhalašu, a onaj tko ga preuzme snosit će troškove parkiranja.

Oglasi - Advertisement