U prošlosti je gubitak okusa i mirisa bio značajan znak potencijalne zaraze COVID-om, ali s pojavom novog soja JN.1 (koji se naziva “potomak” omikron soja) u Ujedinjenom Kraljevstvu, postoji umjesto toga rastuća prisutnost atipičnih simptoma.

Prema posljednjem istraživanju Ureda za nacionalnu statistiku, koje je prikupilo podatke od više od 27.000 pojedinaca između 7. i 13. prosinca, samo 3 posto ispitanika prijavilo je gubitak njuha, dok je tek 2 posto prijavilo gubitak okusa.

Među prijavljenim simptomima prevladava kašalj s približno 23 posto, dok je najčešće prijavljeni simptom curenje nosa ili kihanje s 31 posto. Drugi spomenuti simptomi uključuju glavobolje u 20 posto, slabost ili umor u gotovo 20 posto, bolove u mišićima u gotovo 16 posto i grlobolju u 13 posto.
U iznenađujućem otkriću, otprilike 10 posto sudionika je izvijestilo da ima uobičajene simptome kao što su poremećaji spavanja i osjećaji zabrinutosti ili tjeskobe.

Od 13. prosinca Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) izvijestila je da bi otprilike 4,2 posto stanovništva u Engleskoj i Škotskoj moglo biti zaraženo koronavirusom, što ukazuje da bi oko 1 od 24 osobe potencijalno moglo biti pozitivno na covid.

Oglasi - Advertisement