Četiri su osobe oboljele i zahtijevale su hospitalizaciju, od kojih su tri primljene u bolnicu u Zagrebu, a jedna u Rijeci. Sumnja se da je uzrok njihove bolesti bio unos gaziranog pića. Nadležni su obavili očevid na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje se pretpostavlja da se jedna od osoba otrovala gaziranim pićem.

Kako javlja Jutarnji list, muška osoba je u kafiću konzumirala mineralnu vodu marke “Romerquelle”.
Nakon nadzora u jednom riječkom kafiću u kojem je jednoj osobi pozlilo, Sanitarna inspekcija dostavila je uzorke bezalkoholnih pića Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Rezultate analize Državni inspektorat će dobiti po završetku.

Prema riječima Krunoslava Capaka, ravnatelja HZJZ-a, radi se o dva zbirna uzorka koji se sastoje od 16 boca, što ukupno iznosi 8 litara tekućine.

Capak je istaknuo važnost identifikacije stranih tvari u piću jer postoji vjerojatnost da sadrži korozivna sredstva. Ključno je napomenuti da samo piće i njegov sadržaj nisu mogli uzrokovati uočene ozljede.

Državni inspektorat jedini je ovlašten za donošenje odluke o povlačenju proizvoda s tržišta, potvrdio je ravnatelj HZJZ-a.

Istu perspektivu dijeli i Rajko Ostojić, stručnjak gastroenterologije i hepatologije te predstojnik Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Zagreb. Vršio je preglede pacijenata koji su se javili sa želučanim problemima.

Prema njegovim riječima, najbolje je kloniti se gaziranih pića i umjesto njih se odlučiti za običnu vodu iz slavine. Vodu u Zagrebu, Dalmaciji, primorju i Lici toplo preporuča, tvrdeći da je, ako se nečim Hrvatska može pohvaliti, to njihova iznimna kvaliteta vode.

Na upit o sigurnosti građana, ministar zdravstva Vili Beroš odgovorio je kako je u ovom trenutku nemoguće jamčiti potpunu sigurnost. Razlog tome je što su se dogodila dva odvojena slučaja trovanja gaziranim pićima u dva različita grada, koja su bila napunjena u dvije različite zemlje. Ministar opreza radi savjetuje da je pitka voda najsigurnija opcija.

Iako se događaj u Rijeci dogodio u subotu, nadležni su ostali neaktivni do jučer. U međuvremenu su se društvenim mrežama proširile glasine o navodnim trovanjima.

Oglasi - Advertisement