Na društvenim mrežama pojavili su se izvještaji o nezadovoljstvu srpskih plaćenika nepovoljnim tretmanom u Ukrajini. Navodno su bili izloženi fizičkom napadu ruskih časnika zbog odbijanja poštivanja zapovijedi.

Izražavajući svoje nezadovoljstvo, Dejan Berić, poznati plaćenik odgovoran za regrutiranje srpskih vojnika u rusku vojsku, izrazio je nezadovoljstvo vodstvom 119. padobranske pukovnije, koja se sastoji od stranog osoblja. Berić je izrazio žaljenje zbog neadekvatnog naoružanja srpskih vojnika od strane njihovih ruskih nadređenih, kao i zbog nekvalitetnog tretmana ozlijeđenih.

Kako bi nabavio osnovne zalihe poput automobila, dronova, borbenih čizama i vode za plaćenike, izrazio je nužnost suradnje s Narodnom frontom. Dodatno, podijelio je da su zapovjednici 119. pukovnije srpske plaćenike nazivali “Ciganima” i izrazili zbunjenost u pogledu njihovih razloga za pridruživanje ruskoj invaziji na Ukrajinu, što ih je navelo da se raspitaju o njihovim početnim motivima.

Jeste li odbili narudžbu?

U Moskovskoj oblasti njegovi su sunarodnjaci sklopili sporazum s ruskim Ministarstvom obrane, što je dovelo do njihovog uvrštavanja u 119. pukovniju 106. Tulske zrakoplovno-desantne divizije. Nakon toga, plaćenici su premješteni u Ryazan, Rusija, prije nego što su konačno prebačeni u Luhansk.

Uoči približavanja Nove godine, čelništvo pukovnije izdalo je direktivu kojom je srpskim postrojbama naloženo da krenu u napad na položaje ukrajinskih oružanih snaga. Svaki je vojnik bio opremljen ograničenom zalihom od 2-3 okvira streljiva i naređeno mu je da “nabavi dodatno oružje kroz borbu”. Prema Beriću, Srbi su žestoko odbili izvršiti tu zapovijed i umjesto toga su tražili da budu prebačeni u drugu jedinicu. Nažalost, njihovo odbijanje naišlo je na optužbe za dezerterstvo i optužbe za počinjenje ratnih zločina.
Prema njegovom iskazu, srpski su plaćenici izbačeni iz svojih skloništa i podvrgnuti teškim uvjetima, izdržavajući dane izložene hladnoći bez ikakve namirnice. Nakon toga pukovniji su pristupili pripadnici vojne policije tražeći od njih da potpišu izjavu kojom priznaju svoje špijunsko djelovanje. Nadalje, napomenuo je da su Rusi pokazali potpunu nebrigu za dobrobit čak i teško bolesnih srpskih pojedinaca.

Namjera im je preseliti se u čečensku regiju.

Prema Berićevim riječima, u zahtjev za prebacivanje srpskih plaćenika u odred Ahmat uključeni su vojno tužiteljstvo i čečenski vrh. Dodatno je napomenuo da je vodstvo 119. pukovnije zabrinuto zbog mogućeg negativnog ishoda.

Nenaoružani borci bili su izloženi fizičkim napadima vojnih policajaca, koji su koristili kundake oružja, ispaljivali hice upozorenja u zrak i prijetili smrću. Govornik je priznao da osjeća strah ne samo za vlastiti život, već i za sigurnost Srba koji su se borili uz Rusiju.

Nazivajući zapovjedništvo 119. pukovnije “organiziranom kriminalnom skupinom”, izrazio je bojazan zbog mogućih optužbi za “diskreditaciju vojske”. On vjeruje da bi njegov video mogli iskoristiti “protivnici”.

Ostaje činjenica da je Rusija uključena u aktivno angažiranje pojedinaca iz Srbije i susjednih balkanskih zemalja za sudjelovanje u sukobu koji se odvija u Ukrajini. Potvrdu o novačenju dragovoljaca u Srbiji dali su Davor Savičić i Dejan Berić, obojica aktivno uključeni u borbe uz samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Narodnu Republiku Lugansk.

Oglasi - Advertisement