Dok je lagani snijeg lagano padao, jedino čujno prisustvo bilo je zujanje drona “Black Hornet”. Ova bespilotna letjelica brzo identificira točne lokacije oklopnih vozila “Griffon”, proizvedenih u Francuskoj, kojima su se služile okupacijske snage, a koja su zaustavljena zbog improvizirane eksplozivne naprave. Dron odmah poziva pojačanje iz združenog bataljuna sastavljenog od estonskih i francuskih vojnika, prenosi ugledni list Politiko.

U hladnoj estonskoj šumi, usred snježnog pokrivača, neprijateljski vojnici plove po opasnom terenu. Pucnjava je već odjeknula, signalizirajući intenzitet situacije. Saaremaa, otok u Baltičkom moru, ima povijesni značaj kao sporni teritorij između Njemačke i Sovjetskog Saveza. Ove godine, francuska vojna postrojba pridružuje se redovima Estonske obrambene lige (EDL), organizacije koja se temelji na volonterima, dok sudjeluju u njihovim godišnjim vojnim vježbama.

Kako bi se pripremio za mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin proširi svoje vojne ciljeve izvan Ukrajine na baltičke zemlje, jedna jedinica podržava kontingent estonskih civila u uniformama, dok se druga jedinica bori protiv neprijateljskih snaga. Njihov primarni cilj je osigurati spremnost u slučaju potencijalne agresije.
Poručnik Kristjan Kaup, načelnik stožera lokalnog EDL-a, izrazio je uvjerenje da Rusija nastoji ojačati svoj utjecaj i predviđa nadolazeću invaziju. Unutar naše zajednice fokus nije na mogućnosti takvog događaja, već na određivanju vremena njegovog pojavljivanja.

Spremaju se za najnepovoljniji ishod.

Zemlje EU-a koje su susjedne Rusiji pozorno prate događaje koji se odvijaju u Ukrajini i vrše potrebne pripreme za moguće ishode. Nakon Putinove aneksije Krima 2014. godine, baltičke su države povećale svoje izdatke za obranu i aktivno upozoravale zapadne Europljane na rizike povezane s ruskim čelnikom.

Istočno krilo vojnog saveza sada se pojačava i saveznici NATO-a posvećuju veliku pozornost tome.

Francuska od 2017. redovito raspoređuje trupe u Estoniju u sklopu napora NATO-a da ojača svoju prisutnost u regiji. Združena taktička podskupina, smještena u Tapi u središnjoj Estoniji, služi kao baza za ove operacije. Nakon ruske invazije, francuski predsjednik Emmanuel Macron odlučio je proširiti misiju Link, koja se sada sastoji od 300 vojnika. Ove postrojbe rade u sprezi sa snagama Sjedinjenih Država i Velike Britanije, koje predvode borbenu skupinu NATO-a stacioniranu u Estoniji.

Satnik Matje, pripadnik francuske postrojbe upućene u Estoniju na vježbu, pojasnio je da svrha prisutnosti francuske vojske nije obuka EDL-a, već privikavanje na zahtjeve ratovanja visokog intenziteta.

Prema Matjeovim riječima, primarna prepreka leži u načinu komunikacije jer se oslanjaju na nezaštićene Motorola mobitele.

Godine 1918., nakon oslobođenja Estonije od opadajućeg Ruskog Carstva, osnovan je EDL. Zatim, 1990. godine, nakon što je Estonija ponovno stekla svoju neovisnost od SSSR-a, EDL je ponovno uspostavljen.

Pod jurisdikcijom Ministarstva obrane, okuplja se kolektiv pojedinaca, sastavljen od dragovoljaca posvećenih zaštiti svog okruga u slučaju napada. S združenim snagama od 18.000 članova, ovi predani pojedinci pohranjuju vatreno i automatsko oružje unutar svojih rezidencija, posvećujući svoje vikende usavršavanju svoje stručnosti u tehnikama borbe i preživljavanja.
Biti spreman je prednost, a korisno je pokazati naše stanje spremnosti.

EDL ima najveću zastupljenost u okrugu koji obuhvaća Saaremaa, s 2.400 od 43.000 stanovnika koji su članovi – omjer bez premca bilo gdje drugdje u zemlji.

Poručnik Sander Pielberg, član formacije u proteklom desetljeću, izrazio je važnost spremnosti i važnost njenog pokazivanja. Saarema, estonski otok u Baltičkom moru, ima stratešku vrijednost jer omogućuje pristup Finskom zaljevu i drugom najvećem gradu u Rusiji, St. Petersburgu.

Osvajače je oduvijek mamila privlačnost otoka.

Operacija Albion, njemačka vojna kampanja, izvedena je 1917. godine s ciljem potkopavanja novouspostavljene ruske republike nakon pada carskog režima. U sklopu ove operacije izvršeno je uspješno amfibijsko iskrcavanje na Saaremau, otok koji je tada bio pod kontrolom neovisne Estonije. Međutim, ovo razdoblje neovisnosti bilo je kratkog vijeka, jer je Sovjetski Savez okupirao Saaremaa 1940. Godinu dana kasnije, u operaciji Beowulf II, nacistička Njemačka je preuzela kontrolu nad otokom. Crvena armija ponovno je okupirala Saaremaa 1944., a tijekom Hladnog rata služio je kao osamljena vojna baza, sa strogim ograničenjima stranog pristupa.
Zapovjednik Arto Rejma priznao je da je Saaremaa odigrao značajnu ulogu tijekom oba svjetska rata i naglasio važnost spremnosti da se zaštite. Izrazio je zahvalnost na prisutnosti njihovih saveznika koji su spremni pružiti potporu.

U simulaciji rata u prosincu, neprijateljska sila naoružana naprednim oružjem i oklopnim vozilima ušla je kroz jugoistočnu luku Montu s ciljem zauzimanja i osiguranja poluotoka koji povezuje luku s ostatkom otoka. Ova vojna vježba odvija se unutar otočnih šumovitih područja i prometnica, u neposrednoj blizini stambenih objekata.

Nasuprot tome, invazija mora biti zaustavljena, a neprijateljski radar izbrisan od strane EDL-a i francuske jedinice. Budući da Estoncima nedostaje oprema za noćno gledanje, a kako sunce zalazi kasno poslijepodne, moraju ovisiti o Francuzima koji će ih voditi kroz tamu.

Obrambena suradnja između Francuske i Estonije datira iz 2011.

Kapetan Florijan, zapovjednik francuskih “osvajača” u misiji Link, priznao je da iako posjeduju napredno oružje, estonske lokalne jedinice imaju superiorno razumijevanje terena i pristup vrijednim obavještajnim podacima. Estonci mogu učinkovito koristiti mrežu kamera na otoku za praćenje neprijateljskih aktivnosti. U nadolazećoj godini više će francuskih vojnih postrojbi biti stacionirano u Estoniji kako bi sudjelovali u vježbama obuke.
Dok se francuska vojska povlači iz afričkih zemalja s eskalirajućim neprijateljstvom zbog njihove kolonijalne prošlosti, dolazi do primjetnih promjena u obrambenoj politici. Ova promjena uključuje povećanu usredotočenost na Europu, što je prikazano u proširenoj prisutnosti u Estoniji.
Ranije ove godine francuska vojska uspostavila je kopneno zapovjedništvo posebno za Europu. U nedavnom razvoju situacije, Francuska je poslala dodatne vojne resurse kako bi podržala svoje trupe stacionirane u Estoniji. To uključuje angažiranje 18 višenamjenskih oklopnih vozila Grifon, lakih oklopnih vozila AMX-10 RC, te voda koji se sastoji od četiri samohodne haubice Caesar.

Potpukovnik Patrick Ponzoni, viši nacionalni predstavnik Francuske u regiji i predstavnik kopnenog zapovjedništva za Europu, izrazio je da partnerstvo cvjeta. Francuska vojska je duže vrijeme bila stacionirana u istočnoeuropskim zemljama, koje su do tada bile nepoznat teritorij svim narodima, a ne samo Francuskoj.

Od 2011. Francuska i Estonija uspostavile su snažno savezništvo u području obrane. Pokazujući svoju predanost ovom partnerstvu, Estonija je 2018. rasporedila trupe za podršku operaciji Barkane, francuskoj vojnoj misiji usmjerenoj na regiju Sahel u zapadnoj Africi.

Prilagodbe su neophodne za francusku vojsku dok prelazi iz pustinja Afrike na ledene obale Baltika.

Kapetan Florijan otkrio je da su stekli vještinu skrivanja i preživljavanja u snježnim uvjetima, čak i uz ograničene namirnice. Vojnička oprema je prilagođena hladnoći, a vojnici su dobili potpuno nove čizme. Vrijedno je napomenuti da zbog tipične umjerene klime u Francuskoj prvenstveno alpske trupe posjeduju stručnost za učinkovito djelovanje po velikom snijegu.

Potpukovnik Ponzoni naglasio je kako je u slučaju sukoba imperativ da sve naše postrojbe posjeduju bogato iskustvo. Njihova prisutnost i aktivno sudjelovanje bili bi ključni u takvom scenariju.

Oglasi - Advertisement