REGULIŠE ŠEĆER I PRITISAK, SNIŽAVA TRIGLICERIDE I ČISTI K*VNE SUDOVE: List ove biljke je dar prirode, a evo kako se koristi

0
1833

Smokva, poznata po svom ukusnom i zdravom voću, također ima i listove s brojnim zdravstvenim prednostima. Listovi smokve mogu se koristiti za pripremu čaja, koji se često naziva eliksirom života zbog bogatstva antioksidansima i vlaknima, te sadržaja vitamina A, B1, B2 i minerala kao što su kalcijum, gvožđe, mangan, fosfor, kalijum i natrijum.

Osim što se od listova smokve može napraviti čaj, preporučuje se i njihovo žvakanje, posebno kod problema sa čirom na želucu. Čaj od listova smokve pomaže u snižavanju krvnog pritiska i triglicerida, čime pruža podršku zdravlju srca i krvnih sudova. Za osobe s dijabetesom, listovi smokve su posebno korisni jer pomažu u regulaciji šećera u krvi i povećavaju osjetljivost na insulin, dok se plodovi smokve ne preporučuju zbog visokog sadržaja šećera.

Deset razloga zašto treba piti čaj od listova smokve:

  1. Regulira nivo šećera u krvi
  2. Stabilizuje krvni pritisak
  3. Snižava trigliceride
  4. Jača kosti
  5. Pomaže kod kožnih oboljenja
  6. Pomaže kod anemije
  7. Ublažava tegobe čira na želucu
  8. Sprječava zatvor
  9. Jača zdravlje srca i krvnih sudova
  10. Pomaže kod afti

Priprema čaja od listova smokve:

Da biste osušili listove smokve, operite ih i ocijedite na čistoj kuhinjskoj krpi. Zatim ih stavite na višeslojni ubrus i sušite na promajnom mjestu, izbjegavajući izravnu sunčevu svjetlost. Listovi su suhi kad postanu smežurani i lako se mrve pod prstima. Možete ih malo iscjepkati prije sušenja kako bi se brže osušili.

Kad se osuše, sameljite ih i čuvajte u staklenoj tegli s poklopcem. Za pripremu čaja, na 200 ml ključale vode stavite 1-2 kašičice suhog lista smokve. Poklopite i ostavite da odstoji oko deset minuta, zatim procijedite i pijte.

Oglasi - Advertisement