Kathleen Folbig, nekad označena kao najgori serijski ubojica u Australiji zbog optužbi za ubojstvo svoje četvero djece, pomilovana je nakon 20 godina provedenih u zatvoru zahvaljujući nevjerojatnim dokazima. Njezino oslobađanje smatra se trijumfom znanosti i istine, potaknutim nedavnim istraživanjem koje je ukazalo na mogućnost prirodnih uzroka smrti djece.

Folbig uvijek tvrdi svoju nevinost. Bila je osuđena pod pretpostavkom da je ugušila svoje sinove Caleba i Patricka te kćeri Saru i Lauru. Međutim, izravni dokazi o zločinu nisu pronađeni, a nekoliko zapisa iz njezinog privatnog dnevnika, koje je otkrio njezin suprug, ukazivalo je na njenu krivicu.

Uhićena 2001. i osuđena 2003. na 40 godina zatvora s minimalnom kaznom od 30 godina bez uvjetnog otpusta, Folbigova je bila predmet istrage 2019. godine koja je odbacila znanstvena i medicinska istraživanja sugerirajući prirodnu smrt djece.

Dodatno istraživanje iz 2020. godine potaknulo je 90 istaknutih australskih znanstvenika i medicinskih stručnjaka da u ožujku 2021. podnesu peticiju premijeru Novog Južnog Velsa za njezino pomilovanje. Peticija je istaknula da se sve četiri smrti mogu objasniti rijetkim genetskim čimbenicima. Guvernerka Margaret Beasley pomilovala je Folbig 5. lipnja 2023. i pustila je iz zatvora.

Folbig je izrazila zahvalnost na slobodi, rekavši: “U zatvoru sam provela 20 godina. Uvijek ću misliti na svoju djecu i tugovati za njima.” Zahvalila je prijateljima i svima koji su vodili kampanju za ponovno razmatranje njezinog slučaja, priznajući da bez njihove podrške ne bi preživjela.

Njezin slučaj opisan je kao jedna od najvećih pogrešaka u australskom pravosudnom sustavu. Sva njena djeca umrla su iznenada između 1989. i 1999. godine, od 19 dana do 19 mjeseci starosti.

Katherine sada ima mogućnost tužiti vladu za milijunske iznose zbog godina provedenih u zatvoru kao nevina. Renee Rego, njezin odvjetnik, komentirala je: “Nepravda koju je Katherine pretrpjela, bol zbog gubitka djece i gotovo dva desetljeća provedena u zatvoru visoke sigurnosti su neshvatljivi.”

Oglasi - Advertisement