Rak debelog crijeva je jedan od najčešćih vrsta raka, ali je i jedan od karcinoma koji se često otkriva u kasnoj fazi jer se rani simptomi bolesti često miješaju s drugim bolestima ili potpuno ignorišu, što je nešto što apsolutno ne bi trebalo.

Evo 7 najranijih znakova raka debelog crijeva:

1. Kontinuirane promjene u crijevima
Stručnjaci s klinike Mayo objašnjavaju da promjene u ishrani ili načinu života mogu uzrokovati ove simptome, ali ako proljev ili zatvor traju duže od tjedan dana, u debelom crijevu mogu biti prisutni polipi, koji se mogu razviti u rak. .

2. Grčevi, gasovi ili bol u stomaku

Možda ćete osjetiti ove neugodnosti nakon što pojedete nešto što vašem tijelu ne odgovara, ali ako je bol jak i uporan, vaše tijelo vas možda upozorava da se nešto ozbiljno dešava. Mnogi pacijenti s rakom debelog crijeva također pate od nadimanja i nelagode u trbuhu.

3. Rektalno krvarenje ili krv svijetle boje u stolici

Ako primijetite krv u stolici, to može biti znak raka debelog crijeva. Ako primijetite ovaj simptom, obavezno se obratite svom ljekaru.

4. Osjećaj da crijeva nisu potpuno prazna

Ovo je još jedan znak raka debelog crijeva – idete u toalet, ali imate osjećaj kao da vam crijeva još nisu ispražnjena.

5. Slabost ili umor

Polipi mogu uzrokovati krvarenje u debelom crijevu, što može dovesti do trenutnog umora i osjećaja slabosti. Obično se javlja iznenada i bez naporne aktivnosti ili nedostatka sna.

6. Neobjašnjivi gubitak težine

Nagli gubitak težine može biti simptom mnogih karcinoma, a kod raka debelog crijeva nastaje jer crijevni polipi utiču na način na koji tijelo metabolizira hranu.

7. Promjene u boji ili obliku stolice

Tamnija boja stolice i oblik olovke je loš znak. Ako je stolica crna, to je uglavnom rezultat invazije krvi u probavni trakt.

Ako osjetite jedan ili više od gore navedenih simptoma, svakako posjetite ljekara što je prije moguće!

Oglasi - Advertisement