Ruski predsjednik Vladimir Putin (71) potvrdio je u petak da će se kandidovati za novi mandat na predsjedničkim izborima 2024. godine, javila je ruska državna novinska agencija TASS.

Putin je rekao da će se kandidovati za još jedan šestogodišnji mandat tokom sastanka sa učesnicima ceremonije dodele vojnih nagrada u Kremlju u petak. Ovo dolazi dan nakon što su ruski zakonodavci objavili da će izbori biti održani 17. marta 2024. godine. Odluku o datumu izbora jednoglasno je usvojilo Savezno vijeće sa 162 glasa.

“Ovom odlukom zapravo počinjemo kampanju”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Federacije Valentina Matvienko, dodajući da će ruska aneksija Donjecka, Luganska, Zaporožja Stanovnici dijelova Ukrajine, uključujući Herson i Herson, po prvi put glasati na izborima.

Podsjetimo, oko 110 miliona ljudi u Rusiji ima pravo glasa, a obično na biračka mjesta izađe 70-80 miliona ljudi. Prema Putinovim orkestriranim ustavnim reformama 2020., on ima pravo da traži još dva šestogodišnja mandata nakon što mu mandat istekne sljedeće godine.

Oglasi - Advertisement