Šokantno je otkriće da pakovanje od deset rolni toalet papira često košta više od 1.000 dinara. Na društvenim mrežama nedavno se vodila rasprava o promotivnoj ponudi za isti list, koji je bio dostupan za 349 dinara. Redovna cijena lista bila je vrtoglavih 849 dinara, što je izazvalo oduševljenje kupaca. Međutim, jedan pronicljivi kupac primijetio je da su neki proizvođači smanjili broj rola u svakom pakiranju.

Nekoliko proizvođača implementiralo je strategiju povećanja veličine kartonskog valjka koji drži papir, ostavljajući dojam da proizvod ostaje nepromijenjen. Međutim, ova promjena u stvarnosti rezultira manjim brojem listova uključenih u proizvod.

Kupac je nedavno kupio svežanj svilenog papira renomirane marke po standardnoj cijeni. Međutim, jednom drugom prilikom, ova osoba je nabavila isti proizvod po sniženoj cijeni.
Nakon kupnje role papira po redovnoj cijeni, pojedinac je primijetio da je proizvođač smanjio količinu papira na roli i povećao veličinu kartonske role. Kao odgovor, pojedinac je otišao na Tiktok kako bi obavijestio svoje pratitelje o ovoj praksi potkradanja kupaca.

toalet papir, obmana

Nadalje, znatan broj proizvođača smanjio je masu svoje robe, bez korekcije troškova.
Praksa smanjivanja težine hrane i higijenskih proizvoda kako bi se povećao profit skrivenim povećanjem cijena globalni je fenomen. Ova praksa, koja se naziva “skupljanje” zbog smanjenja veličine proizvoda, često prolazi nezapaženo od strane potrošača koji ostaju nesvjesni da plaćaju istu cijenu za manji proizvod.

toalet papir, obmana
Fenomen “shrinkflation” najočitiji je u carstvu čokolade. Potrošači su godinama bili navikli kupovati pakiranja od 100 grama, no sada se prodaju pakiranja od 90 ili 80 grama. Taj se trend može primijetiti i kod pakiranja juha u vrećicama. Ostala roba koja je prošla kroz ovo suptilno smanjenje veličine uključuje tjesteninu, rižu, smrznuto povrće i sokove. Čini se da je i toaletni papir sada podložan ovom trendu smanjenja težine pakiranja.

Oglasi - Advertisement