Nakon kratke i teške bolesti Žarko Laušević preminuo je u 63. godini života, a od njega se opraštaju brojne ugledne osobe, među kojima i odvjetnik Tom Filo koji je glumca svojedobno zastupao na sudu.

Do mene je stigla vijest da je preminuo Žarko Laušević, čovjek tragične i burne prošlosti. Jednom sam imao čast braniti ga kada je u Crnoj Gori optužen za dvostruko ubojstvo i teški napad. Imao sam živo sjećanje na njega dugi niz godina i nikada nisam dobio tako duboko emotivan odgovor od bilo kojeg drugog klijenta. Advokat Toma Fila govorio je za Telegraf o svom iskustvu sa Lauševićem i otkrio da je od njega dobio pismo puno emocija. Fila je odlučio ne objaviti pismo i želi zadržati tajnost njegovog sadržaja.
Pojasnio je da su događaji koji su se odvijali kulminacija nesretne i tužne sudbine Žarka Lauševića.

Fila je ispričao: “Laušević nikada ne bi nosio oružje da nije glumio u ‘Svetom Savi’. Niti bi išao do auta da mu se brava nije zaglavila. Bio je nervozan da ga netko ne pokrade. Ovo je bio jedan od najtežih muka za njega.Činilo mi se da je Laušević imao šanse protiv njega, da su mnogi ljudi i okolnosti radili protiv njega.Pričalo se o krvnoj osveti i starijem bratu koji će je uskoro doživjeti.

Tvrdi da je izvor svega negativan izvještaj, pa i onih regionalnih novina u Crnoj Gori.
Prema Filinim riječima, predstavljanje optužene braće kao nasilnih kriminalaca bilo je namjerno. Konoba u kojoj se zločin dogodio brzo je prefarbana, a rupe od metaka zatrpane, a sve u želji da im se naruši imidž. Tijekom suđenja Fila je otkrio da je zapravo bilo devet rupa od metaka, dok je u zapisnicima bilo samo šest. Osim toga, tvrdili su da je nakon ubojstava jedan od braće pucao iz pištolja u zrak i uzviknuo: “Mogu li još nekoga ubiti?” Ova verzija događaja također je objavljena.

Tužiteljstvo je tijekom cijelog postupka smatralo da iznesena obrana nije bila bitna.

Fila je izjavio: “Oni su se smijali i smatrali da je obrana nepotrebna jer nisu imali pribor za pisanje, a umjesto toga je predočen pištolj. Nadalje, politika i emocije ne bi se smjele ispreplitati s pravnim postupkom, jer to dovodi do nepoštivanja pravde.
Ubiti

Podsjećamo, proslavljeni glumac je pištoljem CZ 99 usmrtio Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, kao i da je teško ranio Andriju Kažića. Incident se dogodio u noći s 30. na 31. srpnja 1993. godine, kada su se Žarko Laušević i njegov brat Branimir fizički obračunali u blizini lokala “Epl” u Podgorici. Upravo je tijekom ove svađe Žarko Laušević upotrijebio svoj pištolj CZ 99 kako bi počinio navedene nasilničke radnje.

Žarka i njegovog mlađeg brata Branimira, koji je imao samo pet godina i nosi nadimak Mili, napala je grupa huligana u blizini bara “Epl” u Podgorici. Žarko je u samoobrani završio tako što je ubio napadače. Zbog toga je osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbe za dvostruko ubojstvo. Ova presuda je 1994. godine potvrđena nakon nekoliko žalbi, a kaznu je služio iu Spužu iu Požarevcu.

Oglasi - Advertisement