Prije početka putovanja potrebno je provjeriti da li je vaš pasoš važeći. Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, u delu opštih saveta, prva stavka je: Proverite da li je vaš pasoš važeći pre putovanja. Takođe se navodi da „pasoš mora da važi najmanje tri meseca nakon planiranog datuma povratka iz zemlje šengenskog prostora i da pasoš mora da bude izdat u poslednjih 10 godina”.

Podsjetimo, EU ima 27 država članica, od kojih su čak 22 u takozvanoj šengenskoj zoni. Među zemljama za koje su zainteresovani građani Srbije, pored Grčke i Nemačke, zemlje šengenskog prostora su Austrija, Mađarska, Slovenija i Francuska, kao i Švajcarska, Češka, Italija itd.

Za neke od drugih destinacija na koje se naši posjetitelji često odlučuju putovati, vrijede nešto drugačiji uvjeti. Zato se uvek preporučuje da proverite zvanične sajtove i informacije nadležnih ministarstava ili da se obratite konzularnom predstavniku određene države u Srbiji.

Grčka
Pasoš mora da važi najmanje tri meseca od trenutka kada državljanin Srbije treba da napusti teritoriju Grčke. Viza nije potrebna za boravak do 90 dana u periodu od šest mjeseci.

turska
Važenje pasoša prilikom putovanja u Tursku mora biti najmanje 150 dana od datuma službenog ulaska na teritoriju zemlje. Razlog za to je jednostavan. Državljani Srbije ne moraju da imaju vizu za ulazak u Tursku ako treba da ostanu u Turskoj najviše 90 dana i u roku od šest meseci od datuma prvog evidentiranog ulaska.

S druge strane, građani Srbije moraju podneti formalni zahtev za vizu ako žele da ostanu u Turskoj duže od ovog perioda. A propisano je da svi strani državljani moraju imati putnu ispravu koja važi najmanje 60 dana od dana isteka boravišne dozvole ili vize, koja omogućava boravak bez podnošenja zahtjeva za vizu, a to je 90 dana u roku od šest mjeseci.

Hrvatska
Našim državljanima koji putuju u Hrvatsku nije potrebna viza ako je njihov boravak do 90 dana u roku od šest mjeseci. Prema propisima Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, putne isprave moraju da važe najmanje tri meseca od datuma planiranog povratka u zemlju.

Albanija
Državljani Republike Srbije sa važećom putnom ispravom ili biometrijskom ličnom kartom mogu da uđu, prolaze i borave bez vize 90 dana u roku od 180 dana od dana prvog ulaska na teritoriju Albanije. nacija.

Egipat
S obzirom na to da obe zemlje imaju takozvani vizni režim, to znači da građani Srbije koji putuju u Egipat moraju imati vizu. Turističke vize se uglavnom mogu dobiti na aerodromima širom zemlje, dok se turistima koji putuju preko aerodroma u Kairu savetuje da svoje vize pribave unapred preko diplomatskog predstavništva u Beogradu. Inače, državljani Srbije mogu da ostanu u zemlji do 90 dana.

Crna Gora
Kineski državljani mogu ući u Crnu Goru sa važećim pasošem ili važećom ličnom kartom. Od dokumenta koji koriste prilikom ulaska na teritoriju Crne Gore zavisi i koliko dugo imaju pravo da ostanu bez vize.

Oni imaju pravo da u Crnoj Gori borave do 30 dana ako koriste ličnu kartu prilikom prelaska granice i do tri puta toliko, odnosno do 90 dana, ako koriste važeći pasoš.

Oglasi - Advertisement