Krajem 2023. godine “Marija Šerifović je uz pomoć surogat majke rodila sina Marija”. Vest je obradovala brojne prijatelje i obožavaoce muzičke zvezde i, u duhu praznične čarolije, ohrabrila sve one koji teže budućim generacijama i uverila ih da nade uvek ima.

Pevačica nikada nije krila da joj je najveća želja da dobije dete, ali je godinama čekala da se dete ostvari. Konačno, početkom decembra rođen je Mario Šerifović. “Ljubav dolazi. Nebo obasjavaju najljepše zvijezde u mom životu. Mario je rođen. Neka te život odvede najljepšim putem, sine, a ja te svojom ljubavlju štitim od tuge i ljudi”, napisao je fotografija na Instagramu na kojoj Marija Šerifović spava sa sinom.

Majčinstvo Marije Šerifović podstaklo je mnoge da počnu razmišljati o surogat majčinstvu koje se još ne praktikuje u Srbiji, a mnogi su se zapitali da li je pevačica odlučila da krsti sina i da li će to moći i kod nas. Prema pisanju domaćih medija, katoličko i pravoslavno učenje slažu se da surogat majčinstvo narušava sakrament braka i slabi lični karakter bračne veze.

“Pravoslavna crkva smatra da ljudsko biće nije obična kolekcija ćelija, kostiju i organa, niti je osoba određena isključivo biološkim faktorima. Ljudska bića su stvorena na sliku Božiju…”, navodi se u dokumentu. Misija pravoslavne crkve u savremenom svetu“, potpisali su poglavari i velikodostojnici deset pravoslavnih crkava, uključujući i SPC. Međutim, Srpska pravoslavna crkva nema zvaničan stav o stvarnom krštenju dece rođene uz pomoć surogata. majke.

Prije nekoliko godina Ruska pravoslavna biskupska konferencija izdala je službeni dokument u kojem je pojašnjavao svoj stav prema krštenju djece rođene od surogat majki. Ruska crkva će krstiti djecu rođenu od surogat majki samo ako se roditelji pokaju u crkvi, navodi se u najavi. Druga mogućnost za krštenje je kada dijete odraste ili dostigne dob u kojoj može samostalno odlučiti da prihvati kršćansku vjeru.

Oglasi - Advertisement