Tijekom nedavnog pojavljivanja na televiziji, Aleksej Žuravljov, ruski zastupnik i pouzdani suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, nagovijestio je da bi Poljska mogla biti sljedeća zemlja na radaru Moskve.

Približavajući se svojoj drugoj godišnjici, tekući sukob između Rusije i Ukrajine, pokrenut Putinovim naredbama u veljači 2022., i dalje traje bez vidljivog rješenja na vidiku.

Prema Jutarnjem listu, ruski dužnosnici odbacivali su nagovještaje o mogućim budućim invazijama, posebno ciljajući teritorije koji su nekada bili dio Sovjetskog Saveza, unatoč izvješću o neuspjehu nedavne “specijalne vojne operacije”.

Poljska, iako nikada službeno nije bila pod sovjetskom kontrolom, bila je saveznica Istočnog bloka tijekom Hladnog rata, a ruski dužnosnik nedavno ju je nagovijestio kao potencijalnu buduću metu.
Prošlog petka, Julia Davis, navodna osnivačica ruske organizacije za praćenje medija “Rashan Midiya Monitor”, podijelila je na internetu segment iz ruskog državnog TV programa, u kojem Zhuravlyov insinuira da bi Poljska mogla biti sljedeća destinacija.

Žuravljov, član Državne dume, postao je poznat po svojim jakim nacionalističkim i militarističkim sklonostima, kako je objavljeno.

Iz zapadne perspektive, postoji hitno pitanje: koje će se akcije poduzeti kao odgovor? Očito je da je situacija u Ukrajini došla do svog zaključka. Stoga, što je pred nama? Švedska i Balkan se pripremaju, dok su Poljaci donekle prigušili reakcije, vjerojatno prepoznajući svoju ranjivost. Ne gajimo zablude, ali shvaćamo da se sve uključene strane spremaju za narednu fazu sukoba, rekao je Žuravljov.
Poljska je, za razliku od Ukrajine, postala službena članica NATO-a 1999. godine, čime je istaknuta njezina posebna pozicija unutar saveza.

Sjećanje služi da bi svaka agresija prema Poljskoj izazvala uključivanje ostalih članica NATO-a u sukob, kao što je navedeno u članku 5. Ugovora o osnivanju Saveza, koji proglašava da je napad na jednu članicu jednak napadu na sve.
Poljska je krajem prošlog mjeseca poduzela brzu akciju mobilizirajući svoje trupe kao odgovor na “neidentificirani zračni objekt” koji je probio njezinu granicu, dolazeći iz smjera Ukrajine.

Prema ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, ovaj incident se dogodio usred značajnog vala raketnih i bespilotnih napada koje je orkestrirala Rusija.

Oglasi - Advertisement