Kako javljaju njemački mediji, oglas trgovca iz Donje Saske izazvao je pomutnju na internetu. Oglas se odnosi na kovanicu od dva eura koja je navodno “izuzetno rijetka”, a vlasnik za nju traži cijenu od 99.000 eura.

Prema časopisu Fenix, njemački grad poznat po svjetskoj kulturnoj baštini pod zaštitom UNESCO-a pustio je u prodaju posebnu kovanicu u čast svoje tradicije. Na ovoj prigodnoj kovanici prikazana je gradska vijećnica u Bremenu, kao i kip Rolanda od Bremena, a oba se smatraju simbolima najmanjeg njemačkog grada u državi.

Kako prenosi portal “muenzen.eu”, jedinstvena kovanica prvi put je puštena u opticaj 2010. godine u nakladi od 30 milijuna primjeraka. Stranica također navodi da je procijenjena vrijednost kovanice samo tri eura. Postavlja se pitanje: kako trgovac opravdava pretjeranu cijenu?

Na temelju procjena stručnjaka na tom području, najvrjednija kovanica od dva eura, “Grace Kelly”, procijenjena je na nešto više od 3000 eura. Međutim, je li cijena bremenske kovnice doista opravdana? Kao što je izjavio njegov posjednik, apsolutno. Kovanica se smatra “monumentalnom varijantom” zbog svoje kompozicije; umjesto tipične legure nikal-bakar-mjed, izrađen je od jednog metala, što rezultira njegovim “čistim” izgledom.

Na web stranicama s malim oglasima ostali prijedlozi iznose najviše 450 eura ili se mogu pregovarati. Za samo 12,99 € možete nabaviti prigodni novčić od službenih prodavača kao što je tvrtka za trgovanje novčićima MDM. Zajamčeno je da su ovi novčići u besprijekornom stanju i nisu toliko izlizani kao oni koji se nalaze na malim oglasima.

Prema vlasniku, njegov je novčić od 2 € jedinstven. U oglasu stoji: “Do sada nije pronađen nijedan drugi identičan komad, zbog čega se to reklamira kao jedinstvena prilika.

Stručnjak izdaje upozorenje.
“Kovnica” bremenske kovnice već je dobro poznata tvrtka Michaelu Beckeru, koji obnaša dužnost predsjednika Profesionalne udruge njemačkih trgovaca kovanicama. Unatoč tome što ga poznaje, upozorava na pretjeranu traženu cijenu. Prema riječima njegovih kolega iz branše, njegova bi se vrijednost procjenjivala na najviše 1000 eura.

Becker izražava svoju kritiku s bijesom, tvrdeći da cijene koje se ovdje naplaćuju nisu samo neetične, već potencijalno nezakonite.

Iz slika u oglasu nemoguće je utvrditi je li ovaj novčić doista unikatan ili je podvrgnut kemijskom tretmanu, posrebrenju ili nekom drugom obliku obrade.

Becker je savjetovao da se ne kupuje ovaj novčić, naglašavajući njegovu visoku cijenu od gotovo 100.000.

Oglasi - Advertisement