S godinama dolazi i prirodno usporavanje metabolizma, a kod žena ovo je posebno izraženo tokom i nakon menopauze, koja obično nastupa oko 51. godine. Sa smanjenjem nivoa estrogena i progesterona, javlja se rizik od gubitka kostiju i mišićne mase, kao i tendencija ka povećanju telesne mase.

Strategije za Oživljavanje Metabolizma od 50-ih do 60-ih

Uprkos izazovima menopauze, moguće je oživeti metabolizam. Ključno je ne zanemariti fizičku aktivnost, koja je neophodna u ovom životnom dobu. Trening snage je preporučen jer, suprotno mišljenju da može uzrokovati probleme sa zglobovima, zapravo povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze, kao i hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Pored toga, vežbe kao što su joga i pilates su odličan izbor. Ostanak aktivnim i redovno vežbanje ključni su za očuvanje mišićnog tonusa, efikasnost metabolizma i pravilno funkcionisanje probave. Bilo da je u pitanju vožnja bicikla, šetnja ili vježbanje, svaki oblik aktivnosti može značajno doprineti mršavljenju, posebno u periodu menopauze kada se rizik od gojaznosti povećava.

Balansirana Ishrana za Podršku Metabolizmu

Pravilna ishrana ide ruku pod ruku sa fizičkom aktivnošću. Za ubrzanje metabolizma, stručnjaci preporučuju dnevni unos od 100 do 200 grama proteina. Međutim, ovo ne znači preterani unos teško probavljivog mesa, već uravnoteženu ishranu koja uključuje biljne proteine. Kvinoja, tofu, orašasti plodovi, sjemenke, zob, pirinač, te povrće poput avokada, brokolija, karfiola, kelja, i gljive, sve su odlični izvori biljnih proteina.

Proteini ne samo da vas drže sitim duže vreme, već i regulišu apetit, stimulišu mišićnu masu i imaju pozitivan uticaj na metaboličke funkcije u telu. Uključivanjem ovih namirnica u dnevnu ishranu, možete podržati svoj metabolizam i ostati zdravi i vitalni tokom zrelih godina.

Oglasi - Advertisement