Dr Dragan Ivanov, specijalista interne medicine, nedavno je gostovao u emisiji “RTS Ordinacija” gde je dao savete o tome kako održati alkalnost tela kroz pravilnu ishranu i razbio neke mitove o korišćenju sode bikarbone u te svrhe.

Kako se čokolada može konzumirati na zdraviji način?

Dr Ivanov predlaže jedinstven način konzumiranja crne čokolade. Preporučuje da se jedna kockica čokolade polako topi u ustima tokom tri minuta, ističući da se na taj način može postići isti osećaj slasti kao da smo pojeli veću količinu čokolade.

Optimalna količina mesa u ishrani

U pogledu konzumiranja mesa, dr Ivanov naglašava da su proteini biljnog porekla idealni, ali ako se ipak konzumira meso, preporučuje manje količine. Naglašava značaj zelenog lisnatog povrća koje je alkalno i ima bazni efekat na organizam.

Važnost vode i regulacija kiselo-baznog balansa

Dr Ivanov objašnjava da je za regulaciju kiselo-baznog balansa organizma ključno dovoljno unosa vode, jer voda pomaže bubrezima da izluče kiseline.

Autofagija i njene koristi

Govoreći o autofagiji, dr Ivanov ističe njene brojne prednosti, uključujući prevenciju gojaznosti i šećerne bolesti. Međutim, napominje da autofagija nije preporučljiva za sve, posebno ne za osobe koje su pothranjene ili na hemioterapiji.

Da li je soda bikarbona efikasna za alkalizaciju organizma?

Dr Ivanov se osvrnuo i na često postavljano pitanje o korišćenju sode bikarbone kao sredstva za alkalizaciju organizma. Prema njegovom mišljenju, to nije najbolji izbor, jer soda bikarbona neutrališe želudačnu kiselinu, što može ometati varenje. Umesto toga, preporučuje sok od limuna zaslađen medom.

Hrana koja povećava alkalnost organizma

Dr Ivanov navodi niz namirnica koje mogu povećati alkalnost u organizmu, uključujući limun, koštunjave plodove, med, zeleno povrće, začinsko bilje, celo zrno žitarica kao što su proso, kinoa i amarant, kao i različite vrste pića poput vode, čajeva i limunade.

Kisela i bazna hrana

Ističe da se kiselost hrane ne određuje na osnovu ukusa, već na osnovu njenog metaboličkog uticaja na telo. Primjer bazne hrane je limun, iako je kiseo po ukusu.

Konzumiranje badema za neutralizaciju želudačne kiseline

Dr Ivanov preporučuje konzumiranje badema za osobe sa povećanom želudačnom kiselinom. Navodi da konzumiranje određene količine badema može neutralisati želudačnu kiselinu i pomoći u lečenju gastritisa.

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani odraslih

U pogledu konzumacije mleka, dr Ivanov smatra da mleko i mlečni proizvodi nisu neophodni odraslim osobama, te preporučuje biljne izvore kalcijuma.

Pravilan post i njegove dobrobiti

Na kraju, dr Ivanov daje savete o pravilnom postu i njegovim dobrobitima, naglašavajući značaj voća, integralnih žitarica i orašastih plodova za doručak, salate i mahunarki za ručak, i laganu večeru.

Dr Ivanov zaključuje da post ima preventivni efekat na savremene bolesti i doprinosi duhovnom zdravlju pojedinca.

Oglasi - Advertisement