Dolazak sezone vrtlarstva brže je nego što mislimo, a pripreme počinju već sada. Veljača je idealno vrijeme za započinjanje sadnje određenih vrsta sadnica. Slijedite ove savjete kako biste iskoristili pravo vrijeme za sadnju.

1. Slatka Paprika

Za početak, savjetuje se sadnja ranih sorti slatke paprike u veljači. Sjeme treba sijati u male posude ili kutije. Nakon nicanja, presadite ih u veće posude. Osvjetljenje je ključno, početno 15 sati dnevno, a nakon pojave prvih listova, 11 sati dnevno će biti dovoljno.

2. Celer

Celer, s obzirom na spor razvoj korijena, treba saditi već u veljači. Sjeme celera treba prvo potopiti, a zatim posijati u tresetne pelete. Osvjetljenje je važno za razvoj sadnica. Kad sadnice imaju najmanje 5 listova i stare oko 70 dana, presadite ih u zemlju.

3. Patlidžan

Patlidžani se siju od sredine veljače do sredine ožujka. Budući da ne podnose dobro presađivanje, sijajte ih odmah u zasebne posude. Kad narastu, presadite ih po potrebi u veće posude, ali pazite da ne narastu previše prije presađivanja.

4. Paradajz

Paradajz se sije krajem veljače za kasnije presađivanje u plastenik. Sjeme se sije u posebne kutije ili tresetne pelete. Nakon što se pojave prva dva lista, presadite ih. U početku, osigurajte neprekidno osvjetljenje 3 dana, a zatim 15 sati dnevno.

5. Luk

Kraj veljače je idealan period za sjetvu luka. Sadnicama je potrebno oko 2 mjeseca za razvoj, a najbolje ih je sijati u plastične posude. Držite razmak od 1,5 cm u redu i 3 cm između redova. Sjeme prije sjetve potopite u toplu vodu od 40 °C, mijenjajući vodu 3-4 puta i postepeno smanjujući temperaturu na sobnu. Sretno s vrtlarenjem!

Oglasi - Advertisement