Stručnjaci upozoravaju na važnost prepoznavanja simptoma oštećenja jetre. Globalni institut za istraživanje jetre identificira oko 100 različitih oboljenja jetre. Iako je konzumacija alkohola često povezana s oštećenjem jetre, mnogi oboljeli nikada nisu konzumirali alkohol.

Nealkoholna Masna Bolest Jetre (NAFLD)

NAFLD, bolest povezana s modernim načinom života, predstavlja najbrže rastuću bolest probavnog sistema. Pogađa 34% opće populacije, 55% osoba s dijabetesom tipa 2, te 75% gojaznih ljudi u zapadnom svijetu. Očekuje se da će NAFLD u sljedećem desetljeću postati glavni razlog za transplantaciju jetre.

Funkcija Jetre

Jetra je ključni organ za probavu i detoksikaciju tijela. Uklanja toksine i filtrira krv, pretvarajući hranjive tvari u energiju. S obzirom na povećan unos toksina iz hrane i okoline, jetra može postati preopterećena.

Povezanost Dijabetesa i Oštećenja Jetre

Stanje poznato kao dijabetes, gdje tijelo ne može kontrolirati razinu šećera u krvi, često je povezano s oštećenjem jetre.

Gojaznost i Jetra

Prema Ordinacija.hr, oko 42% Amerikanaca smatra se pretilima. Gojaznost, definirana indeksom tjelesne mase iznad 30, može doprinijeti oštećenju jetre.

Hipertenzija: „Tihi Ubica“ i Jetra

Hipertenzija, poznata kao povišeni krvni tlak, može oštetiti razne organe, uključujući jetru. To se definira kao sistolički tlak iznad 140 i dijastolički iznad 90.

Kožne Promjene i Jetra

Bolesti jetre mogu uzrokovati kožne promjene kao što su acanthosis nigricans – tamnosmeđi, sivi ili crni sloj kože, koji se najčešće javlja u pazuhu, preponama ili vratu.

Paukove Vene

Paukove vene su male, vidljive krvne žile na površini kože. Često su povezane s problemima s cirkulacijom, ali mogu biti i znak oštećenja jetre.

Žutica

Žutica, poznata i kao žutilo bjeloočnica ili kože, javlja se kada jetra ne može adekvatno proizvoditi bilirubin. To je simptom ozbiljnijeg oštećenja jetre.

Nadimanje Stomaka

Povećani abdomen ili otok donjih ekstremiteta može biti znak napredovanja bolesti jetre.

Mentalne Poteškoće

Bolesti jetre mogu utjecati na mentalno zdravlje, uzrokujući zaboravnost i promjene u ponašanju.

Kada Potražiti Medicinsku Pomoć?

Važno je potražiti medicinsku pomoć ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma. Detaljni medicinski testovi mogu potvrditi prisutnost bolesti jetre.

Oglasi - Advertisement