Cicoka, poznatija kao slatki krompir, sve je popularnija među osobama s dijabetesom zbog svog jedinstvenog sastava. Za razliku od običnog krompira, cicoka ne sadrži skrob, već polisaharid inulin, što je čini izuzetno pogodnom za prehranu dijabetičara.

Nutritivni Profil Cicoke

Osim niske kalorijske vrijednosti, cicoka je bogata nizom hranjivih tvari. Sadrži kalij, fosfor, kalcij, željezo i magnezij, kao i vitamine A, B, C, D te esencijalne kiseline.

Inulin u Cicoci: Ključna Prednost za Dijabetičare

Glavni sastojak cicoke koji ju čini idealnom za dijabetičare je upravo inulin. Ovaj polisaharid pomaže u regulaciji razine šećera u krvi, čineći cicoku vrijednim dijelom prehrane osoba oboljelih od šećerne bolesti.

Ljekovita svojstva Cicoke

Cicoka ne samo da pomaže u regulaciji šećera u krvi, već nudi i brojna druga ljekovita svojstva. Poboljšava imunitet, potiče libido i plodnost, smanjuje rizik od steriliteta, potiče potenciju, jača kosti i regulira krvni pritisak.

Kako Konzumirati Cicoku?

Za razliku od običnog krompira, cicoka se može jesti sirova bez potrebe za termičkom obradom. Sirovu cicoku možete koristiti za pripremu salata. Kuhana cicoka odlična je za juhe, variva i slična jela. Svojom svestranošću i blagodatima, cicoka je dragocjen dodatak svakodnevnoj prehrani.

Oglasi - Advertisement