Zakko Raušević preminuo je u srijedu u 63. godini. O svom životu napisao je autobiografsku knjigu Padre, Idiot! “, “Knjiga druga”, “Godina je prošla, a ni jedan dan: Dnevnik zatvorenika” i “Sve je nestalo, čak i cijeli život”. U posljednjem članku posebno je dirljiv dio, a to je pismo koje je Žarko Raušević iz zatvora napisao svojoj supruzi Aniti. Iza sebe ostavlja blistavu karijeru i porodicu – suprugu Anitu i djecu Toussainta, Asyu i Janu.

Prenosimo ceo tekst pisma Zaka Rauseviča.

“Moj anđeo je neverovatan, moja Anita!

Još sam tu i voljet ću te odano kao psa i neću oduzimati hranu drugima. Kroz izmaglicu trećeg decembarskog jutra, kroz neke neshvatljive crte zemljine kore, kroz njen veliki mozak, kao “Jeiter” Milića iz Mačive, dopirem do vaših nogu.

I ležat ću kao pas dok me ne otjeraš kao psa, ili mi daš malo nježnosti bahato kao pas. Ako dobiju ovo pismo, nemojte se iznenaditi ako dobijete sljedeće pismo od odgajivačnice. Da, juče sam se dodirnuo. do tebe. Morao sam. Znaš kako je to…ne znaš. Probudi me, odvede nekud, učini me muškarcem. Pretvaram se da jesam, ali nisam.

Budi me, vodi me, ali me vraća, ali ta grešna ruka me podsjeća na tebe. Ruka koja ubija, piše, čeka. Nema rime…

Samo usamljeni orgazam…i nespretan.

Zatvorenica nije ono što o njoj misli običan, neuki svijet – provesti nekoliko godina u zatvoru, bez prava na viđanje s rodbinom, bez prava na bilo kakvo zadovoljstvo, bez prava na bilo kakvu udobnost i privatnost.

Nije.

Ovo je najveći šok za sve koji ovdje dođu.

Ovo je zarobljeništvo – pretres usred noći, topla voda koja teče i teče po tvom natopljenom tijelu, ukradeno pismo, zaplijenjeni artefakti, bahatost i nemar polupismene sekretarice koja je negdje izgubila tvoju molbu, jer sinoć osjećala je isti očaj zbog ostajanja do kasno u krevetu, braka i pijenja. Zločin je kad ti prekinu posjetu iz čista mira jer se oglasila neka uzbuna, zločin je kad ti drže telegram koji je objavljen u novinama, a nisi ga dobio. To je zločin, kad ti Poznati ste, pa često spominju vašu majku nekom tako poznatom…”

Pogledajte njegovo posljednje pojavljivanje u javnosti.

Oglasi - Advertisement