Unatoč snježnim uvjetima tijekom vikenda, jutros je u većem dijelu Srbije bilo relativno mirno. I pored ovog zatišja, RHMZ je upozorio da postoji mogućnost ledene kiše, koja može biti već večeras.

U jutarnjem programu Kurir televizije meteorolog Nedeljko Todorović otkrio je u kojim krajevima u Srbiji se očekuju padavine.

Meteorolozi prognoziraju da će danas poslijepodne doći topliji zrak i zadržati vedro vrijeme. Međutim, temperatura će kasnije pasti na nulu ili blizu nule. Do ponoći će temperatura još pasti, au nekim će područjima biti moguće i ispod ništice. Kada stignu oborine, vjerojatno će se smrzavati zbog niske temperature, a rezultirat će ledenom kišom.

Nešto je veća verovatnoća njegove pojave u zapadnim, jugozapadnim, južnim i istočnim predelima Srbije, posebno u kotlinskim i planinskim predelima. Teško da će se naći u Beogradu ili Vojvodini. Kad se pomnije pogleda istočna regija, šanse za njegovu pojavu su veće, posebno u planinskim predjelima poput masiva preko Đerdapa, Karpatska Srbija, te područjima poput Zaječara, Crnog vrha i Deli Jovana. Alternativno, može se naći iu Negotinu i Zaječaru s druge strane planine, prema Vlaškoj dolini.

Prema Todorovićevim riječima, valja napomenuti da ledena kiša u brojnim okolnostima može predstavljati veću opasnost od snježnih padalina.

Ledena kiša može biti opasnija od snježnih padalina u nekoliko slučajeva, uglavnom zbog kretanja ljudi i vozila. Iako se čini da pada kiša, voda se ledi i stvara led. Dnevna dinamika pokazuje da je manja briga ako tijekom dana padne kiša. No, nakon ponoći postoji znatna opasnost od ledene kiše, zbog čega će druga polovica noći i sutrašnje jutro biti posebno kritični. U istočnoj Srbiji opasnost može potrajati do 9 sati, a mogla bi potrajati i do podneva.
Nakon toga, preusmjerio je pozornost na oborinu i nastavio razaznavati kakav će točno biti očekivani ishod.

Prognoza pokazuje da neće biti značajnijeg snijega. No, oborine se očekuju večeras, sutra poslijepodne, tijekom noći i tijekom dana. Sutrašnja će oborina biti manjeg intenziteta u odnosu na obilnu kišu u petak, koja je uzrokovala nepovoljne uvjete. Čak je i na planinskom lancu Koponik tijekom jutra i prijepodneva padala kiša prije nego što je brzo prešla u snijeg, što je rezultiralo relativno velikom količinom oborine. Najviše padalina od idućih dana očekuje se u utorak. Iako će u gorskim predjelima sutra poslijepodne kiša prijeći u snijeg, u nižim predjelima toga neće biti. Postoji mala vjerojatnost za kratkotrajni snijeg u nižim predjelima planinskog područja, navodi izvor.

Oglasi - Advertisement