Unutar Srbije postoji popis od deset imena arapskog podrijetla koja se često daju ženskoj djeci, a značaj koji stoji iza njihovih značenja može igrati ključnu ulogu u procesu odabira.

U Srbiji su poslednjih godina veoma popularna imena arapskaog porekla. Tako možemo da čujemo da se mnoge devojčice u Srbiji zovu Sara, Lejla, Ema, Selma, Emina, Aida… A malo ko zna da su ova imena potekla iz arapskog sveta.

U određeno vrijeme u Srbiji roditelji često biraju imena za svoju djecu koja postaju iznimno popularna, posebno za djevojčice. Međutim, još uvijek postoje neki tradicionalni nazivi koji ostaju u uporabi na neodređeno vrijeme. Osim srpskih imena, arapska imena također postaju sve popularnija za djevojčice i ne pokazuju znakove nestajanja.

U Srbiji je uobičajeno da se ženskoj djeci daju imena arapskog porijekla. Slijedi kompilacija deset takvih imena, zajedno s njihovim značenjima. Ova značenja mogu imati značajnu težinu u procesu odabira.

Imena imaju, zaista, prelepa značenja:

1. Nađa

Ovo ime je arapskog porekla, a u prevodu znači “velikodušna, plemenita”. Nađa zapravo skraćena verzija ruskog imena Nada, odnosno Nadežda, a simbolizuje nadu, odnosno uverenje u pozitivan ishod i dobar završetak.

2. Ema

Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira.

Izvedeno je od nemačke reči ermen – što znači ceo i univerzalan, a ime je zaista prelepo za dete.

3. Lejla

Na arapskom “laylā” znači noć, veče. Ime je najverovatnije preuzeto iz popularne arapske pesničke legende o Medžnunu odnosno o mladiću koji se do ludila zaljubio u Lejlu, ćerku starešine susednog plemena. Priča “Medžnun i Lejla” je nastala u 7. veku i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima.

4. Hana

Ime Hana je arapskog porekla i ima značenje razumevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”.

5. Esma

Ime je arapskog porekla. Znač najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera a izvedeno je od arapskog Asma (ugled, slava). Esma, takođe, može biti skraćena verzija imena Esmeralda što znači smaragd (dragi kamen).

Nađa, Lejla i Ema samo su neka od imena koje roditelji daju devojčicamaFoto:David Laurens / Profimedia

6. Emina

Znači verna, poštena, pouzdana i sigurna, žena mira i harmonije. Fantastično značenje imena, a poznata je i čuvena pesma Alekse Šantića, po kojoj mnogi se odluče da svojoj ćerki daju baš to ime. Naravno, poreklo imena nije važno, kao ni vera u ljudi, važno je da li je ime lepo roditeljima i da li su ljudi dobri u duši.

7. Aida

Ma arapskom jeziku Āida ima značenje posetilac, gost. Uglavnom se koristi kod Bošnjaka

8. Hanka

Ime Hanka je verzija imena Hana, arapskog je porekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena . Verzije ovog imena uključuju imena: Hanija, Hanka, Hanuša, Hanča.

9. Selma

Selma je relativno često ime među muslimankama na našim prostorima. Značenje ovog imena na arapskom jeziku je zdrava.

10. Majda

Majda je modifikovano od arapskog Maida. Značenje imena je – sto sa gozbom, trpeza, jelo.

Oglasi - Advertisement