Nakon monumentalnog trogodišnjeg suđenja, brojni pojedinci za koje se sumnja da su povezani s mafijom ‘Ndrangheta, koja je jedna od najutjecajnijih kriminalnih organizacija u Italiji, zajedno sa svojim suučesnicima, trenutno su u stanju iščekivanja ishoda svojih suđenja. Broj uključenih pojedinaca kreće se u stotinama.

Tijekom suđenja, tužitelji su tražili kolektivnu kaznu od gotovo 5000 godina zatvora za 322 optuženika, među kojima su bili “Wolf”, “Debeli”, “Dargi” i razni drugi pojedinci. Optuženi su optuženi za nevjerojatan niz kaznenih djela.

‘Ndrangheta, kriminalna organizacija sa sjedištem u siromašnoj južnoj regiji Kalabriji, drži praktički monopol nad europskom trgovinom kokainom i najbogatija je i najutjecajnija od svih kriminalnih organizacija u Italiji.

‘Ndrangheta, tajna organizacija koja sada djeluje u više od 40 zemalja, ima povijest gušenja lokalne ekonomije u Italiji desetljećima. Infiltrirali su se u javne institucije i terorističkim djelima izazvali pustoš među stanovništvom.

Od siječnja 2021. vijeće od tri suca u Kalabriji bilo je prisutno nebrojenim satima svjedočenja. Među svjedocima su bili i brojni bivši mafijaši koji su postali doušnici. Optuženi na suđenju bili su članovi klana Mankuzo i njihovi suradnici koji drže vlast nad pokrajinom Vibo Valentia.

Prema riječima stručnjaka za mafiju Antonia Nikasoa, ovo suđenje ima veliki značaj jer se fokusira na jednu od najutjecajnijih obitelji ‘Ndranghete, koja potječe iz Kalabrije, ali ima dalekosežne posljedice po cijelom svijetu. AFP je obaviješten o ovom razvoju događaja.

Ovaj tjedan očekuje se donošenje odluka u sudskim sporovima.

Suđenje koje se održava u Lamezia Terme najveće je “maksi suđenje” u Italiji u više od 30 godina, a odvija se uz najstrože mjere sigurnosti. Optužbe koje se iznose uključuju veze s organiziranim kriminalom, pokušaj ubojstva, trgovinu drogom, iznudu, reketiranje, zlouporabu ovlaštenja i pranje novca, između ostalog.
Luigi “The Chief” Mancuso, 69-godišnji mafijaški vođa iz regije Vibo Valentije, uklonjen je s popisa osumnjičenih prošle godine kako bi se suočio s odvojenim suđenjem. Mancuso je odslužio 19 godina zatvora i još jednom je uhićen u prosincu 2019. tijekom opsežne policijske operacije u kojoj je uhićeno više od 300 osumnjičenika za koje se vjeruje da su pripadnici organiziranog kriminala.

Tužiteljstvo je imalo za cilj zatvoriti dvanaestoricu Mankuzovih najdražih osoba od povjerenja na tri desetljeća zbog njihove umiješanosti u odabir meta iznude i njegovanja veza s drugim kriminalnim sindikatima. Unatoč tome, obrana je istaknula trijumf Ndranghete u infiltraciji u zakonito gospodarstvo. Nadalje, optuženi su bili ne samo obični kriminalci, već i državni službenici, gradonačelnici, pa čak i policijski službenik visokog ranga.

Giancarlo Pitelli, 70-godišnji odvjetnik, najistaknutiji je među umiješanim. On je bivši senator i zastupnik iz stranke Forza Italia Silvija Berlusconija. Pitelliju trenutno prijeti zatvorska kazna od 17 godina zbog optužbi da je posredovao u sferama politike, financija i nedopuštene masonske organizacije.

Tajne koje su bile zakopane dulje vrijeme.

Više od 50 bivših članova mafije, uključujući Emanuelea, nećaka Luigija Mancusa, svjedočili su kao državni svjedoci. Njihova su svjedočanstva rasvijetlila mnoštvo dosad neotkrivenih tajni, poput skrivanja vatrenog oružja u grobnim kapelama, korištenja vozila hitne pomoći za prijenos droge i postavljanja složenih sustava za navodnjavanje usjeva marihuane.
Protivnici mafije bili su suočeni s jezivim činovima nasilja, poput pronalaženja beživotnih štenaca ili kozjih glava na kućnom pragu, paljenja vozila ili razbijanja prozora. Neki su fizički zlostavljani, strijeljani ili su nestali bez traga.

Nekadašnji pozivni centar sud je obnovio kako bi dobio mjesta za veliki broj odvjetnika. Novi prostor opremljen je s više od 20 televizijskih ekrana koji emitiraju video linkove s zatvorenicima i doušnicima.

Suprotstavljanje mafiji može biti mukotrpan zadatak koji zahtijeva ogroman trud i predanost. Uključuje izazivanje kriminalne organizacije koja djeluje izvan zakona, često koristeći taktike zastrašivanja kako bi zadržala kontrolu. Oni koji odluče zauzeti stav protiv mafije često se suočavaju sa značajnim rizicima za svoju sigurnost i dobrobit. Međutim, unatoč izazovima, suprotstavljanje mafiji ključno je za poštivanje načela pravde i osiguravanje sigurnosti zajednica. Zahtijeva kolektivne napore da se razbiju operacije mafije i njezini članovi pozovu na odgovornost za svoje nezakonite radnje.

Dok je sicilijanska mafija, Cosa Nostra, dobila većinu pozornosti agencija za provođenje zakona, ‘Ndrangheta je godinama uspijevala neprimjetno napredovati.
Prema riječima stručnjaka, Ndrangeta je konglomerat od otprilike 150 kalabrijskih obitelji i njihovih podružnica, a procjenjuje se da godišnje generiraju više od 50 milijardi eura od raznih ilegalnih aktivnosti poput trgovine drogom, reketiranja, iznude i pronevjere javnih sredstava. . Osim toga, svoju nelegitimnu dobit ulažu natrag u legalnu ekonomiju.

U proteklih nekoliko godina Italija je postigla značajan napredak u borbi protiv ‘Ndranghete i omogućila je obuku službenicima za provođenje zakona širom svijeta o tome kako identificirati i uhvatiti članove sindikata koji djeluju unutar njihove nadležnosti.

Prema Nikasou, malo je vjerojatno da bi jedna značajna akcija potpuno spriječila djelovanje pripadnika Ndranghete. Ističe da postoje zahtjevi za inovativnim mogućnostima zapošljavanja, obrazovnim programima i promjenom načina razmišljanja kako bi se došlo do bilo kakve značajne promjene. Nikaso tvrdi da su to sve bitni elementi potrebni za borbu protiv kriminalne organizacije.

Oglasi - Advertisement