Osobe koje ostvaruju mirovine i druga prava iz mirovinskog i invalidskog osiguranja od siječnja 2024. ostvarit će povećanje primanja za 14,8 posto. Usklađeni iznosi mirovina i novčanih naknada bit će isplaćeni korisnicima u veljači 2024. godine.

Prosječna mirovina za siječanj 2024. iznosit će približno 45.775 dinara, a ostvarena je primjenom švicarske formule uz dodatak od 14,8 posto koji odgovara promjeni prosječne plaće bez poreza i doprinosa.
Uredbom Vlade, koju je Vlada usvojila na sjednici 7. prosinca, utvrđuju se uvjeti, obuhvat i dinamika povećanja novčanog iznosa uz mirovine. Ovo povećanje ostvarit će korisnici starosnih, prijevremenih starosnih, invalidskih i obiteljskih mirovina. Uredbom je precizirano da će se novčani iznos do 51.618,14 dinara isplaćivati ​​mjesečno od prosinca 2023. do studenog 2024. Isplata će se i dalje isplaćivati ​​uz redovni iznos mirovine, kao i do sada.

Napominjemo da korisnici nisu dužni podnijeti formalni zahtjev za isplatu viših mirovina, jer će Fond nastaviti izračunavati i isplaćivati ​​povećane iznose prema svojoj standardnoj proceduri, bez potrebe za individualnim utvrđivanjem.

Oglasi - Advertisement