Srbija je ostala u šoku jer su predstavnici liste “Srbija protiv nasilja” divljački prosvjedovali, nasilno upali u gradsku skupštinu i ozlijedili nekoliko policajaca, novinara i građana. Kao rezultat toga, privedeno je 38 osoba.

U Jutarnjem programu Kurir televizije komentirali su Zoran Anđelković, bivši predsjednik Izvršnog vijeća Kosova i Metohije, i Miroslav Bjegović, posebni savjetnik za obranu i sigurnost potpredsjednika Vlade i Ministarstva obrane. o ovom žalosnom incidentu.

Anđelković je prvotno predvidio da je takav događaj vjerojatan zbog prethodnih najava.

Prema Anđelkovićevim riječima, izjave pojedinih pojedinaca upućuju na nepriznavanje izbornih rezultata i namjeru izazivanja kaosa sličnog onom 5. listopada. Nije riječ samo o tvrdnji da im je na platnom spisku tisuću ljudi, nego ukupnom ozračju koje se stvaralo od svibnja nakon tragičnih događaja. Ova atmosfera zahtijevala je neki oblik rješenja, a jedino očito rješenje bilo je pokrenuti akcije rušenja.
Stranka poznata kao Koalicija protiv nasilja nastala je nesretnim slučajem, tragičnim incidentom. Prag je nedavno doživio još pogubniji događaj na sveučilištu, gdje je bezdušni pojedinac oduzeo živote ocu, dvomjesečnoj bebi i nekolicini studenata na fakultetu. Unatoč ovom stravičnom činu, oporba nije izašla na ulice kako bi prosvjedovala protiv vlasti. Umjesto toga, ovi dani su namijenjeni za žalovanje i iskazivanje suosjećanja prema onima koji su izgubili svoje najmilije. Bitno je osuditi postupke počinitelja, poremećenog pojedinca odgovornog za ovako gnusan čin. Međutim, neki su pojedinci iskoristili ovu tragediju kao priliku za promicanje nasilja, jačajući ideju da je nasilje njihova pokretačka snaga.

Bjegović smatra da je potpora stranog subjekta odigrala ulogu u omogućavanju ove konkretne akcije i upada u Gradsku skupštinu.

Važno je priznati da su akcije poduzete tijekom događaja bile pomno planirane i dobile podršku zapadnih centara moći, konkretno pojedinih stranih veleposlanstava u Beogradu. Čvrsto sam uvjeren da SAD, Njemačka i Velika Britanija imaju značajan utjecaj na ovu frakciju opozicije. Ovaj trio intenzivno djeluje u ovim regijama, ali ne uvijek izravno, već preko svojih predstavnika. Želim naglasiti da bez angažmana stranih obavještajaca pojedine frakcije oporbe ne bi postupile na način na koji su postupile. Oni sada osjećaju sigurnost, misleći da imaju podršku vanjskih sila – rekao je Bjegović, koji je još komentirao:

– Možete li objasniti značenje pojma “maidan”? Još 2013. godine ovaj je izraz postao značajan kada su zapadne sile pružile potporu oporbi u Kijevu, što je rezultiralo nasilnim rušenjem vlade. Zbog toga je tadašnji predsjednik Janukovič potražio utočište u Rusiji, a Ukrajina je uvučena u krvavi sukob. Moguće je da neki požele sličnu situaciju i ovdje, ali krajnji rezultat ne bi bio isti. Ključno je poštivati ​​izbore građana, budući da njihovi glasovi odražavaju njihovo povjerenje i vjeru u određene političke opcije.

Oglasi - Advertisement