Rijeka Jordan prolazi kroz istočnu granicu Izraela i okupiranu Zapadnu obalu, protežući se oko 320 kilometara. Na zapadu se prostire svjetlucavo Sredozemno more. Izraz “od rijeke do mora” dobio je novo značenje kao poklič propalestinskih aktivista i židovskih skupina nakon nedavnog napada Hamasa u južnom Izraelu 7. listopada i naknadnog izraelskog bombardiranja Gaze. Ova je fraza postala snažan motivator za obje strane sukoba.

Povici “Palestina će biti slobodna, od rijeke do mora” odjekivali su među propalestinskim prosvjednicima na raznim lokacijama poput Londona, Rima i Washingtona, dok je Izrael silom odgovarao na najsmrtonosniji napad u svojoj povijesti.

Kako prenosi Glas Amerike, u priopćenju koje je objavio Associated Press upozorava se da podržavanje ili zagovaranje navedenog slogana može imati teške posljedice za javne osobe. Na primjer, kongresnica Rashida Tlaib suočila se s cenzurom zbog svoje podrške izrazu.

Tumačenje fraze “cijeli sukob na Bliskom istoku” razlikuje se ovisno o govorniku, pripovjedaču i publici.

Prema brojnim palestinskim aktivistima, slogan je molba za mir i jednaka prava nakon 75 godina izraelske državnosti i desetljeća vojne okupacije nad milijunima Palestinaca. Međutim, za židovske zajednice isti se slogan tumači kao nedvosmislen poziv na uništenje Izraela.

Činjenica je da su Hamasovi militanti odgovorni za ubojstvo više od 1400 osoba u Izraelu, a uzeli su i 240 talaca u Gazu. Ovaj čin nasilja nad Židovima smatra se najtežim od holokausta. Kao odmazdu, Izrael je pokrenuo kopneni napad i snažno bombardirao Gazu, što je rezultiralo smrću preko 11.000 Palestinaca, kako je izvijestilo Ministarstvo zdravstva Gaze, koje je pod kontrolom Hamasa. Moguće je da se broj žrtava poveća. Posljedično, ovaj sukob označava najfatalniju rundu izraelsko-palestinskih sukoba u posljednjim desetljećima.
Nakon napada Hamasa, dok su Židovi još uvijek obrađivali svoje emocionalne rane, čini se da je određeni slogan izazvao osjećaj nelagode kod mnogih ljudi.

Fraza “Od rijeke do mora” često se čuje na propalestinskim demonstracijama na sveučilišnim kampusima iu drugim gradovima. Mnogi su to prihvatili kao poklič za formiranje jedinstvene države unutar regije koja se nalazi između rijeke Jordan i Sredozemnog mora.

Do 2012. bilo je očito da je Hamas usvojio slogan kao dio svojih napora da uspostavi kontrolu nad teritorijem koji obuhvaća Pojas Gaze, Izrael i Zapadnu obalu.

Tijekom govora u Gazi povodom obilježavanja 25. godišnjice uspostave Hamasa, prethodni vođa skupine, Kaled Mashal, izjavio je: “Palestina pripada nama, proteže se od rijeke do mora i od južne do sjeverne granice.” Mashal je gorljivo izjavio da se neće odreći nijednog dijela svoje zemlje.

Iako se podrijetlo izraza može pratiti unatrag do Hamasove povelje, narativ koji stoji iza krilatice je dalekosežan i seže nekoliko desetljeća unatrag.
Tijekom razdoblja koje je prethodilo i tijekom rata 1948. godine, približno 700.000 Palestinaca bilo je prisiljeno pobjeći ili su izbačeni s područja današnjeg Izraela. Od onih koji su bili raseljeni, značajan broj se zadržao na izgledima da se vrate svojim domovima i povrate svoj prijašnji život.

Tijekom rata 1967. Izrael je preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom, Gazom i istočnim Jeruzalemom. Nakon toga, 2005. godine, izraelska vojska se povukla iz Gaze. Godine 2007. Hamas je preuzeo malo područje zemlje kojim su prethodno upravljale palestinske vlasti, nakon sukoba s pokretom Fatah.

Skraćena verzija izreke, “od rijeke do mora”, stekla je popularnost među propalestinskim demonstracijama, često se viđa na društvenim mrežama, a čak je dostupna i za kupnju na raznim artiklima, od odjeće do mirisnih svijeća.

Prema Židovima koji žive u Londonu, ako biste se raspitali o tome što smatraju najalarmantnijim u vezi s nedavnim porastom antisemitskih stavova, većina bi ukazala na prevladavanje određenog slogana. Vjeruju da je njegova raširena uporaba pokazatelj da postoje brojna opravdanja za njihov osjećaj strepnje.

U otvorenom pismu, koje je potpisalo 30 židovskih medijskih organizacija diljem svijeta i objavljeno u srijedu, tvrdi se da Hamas s velikim odobravanjem gleda na skandiranje “od rijeke do mora”. U pismu se dalje objašnjava da, pjevanjem ove fraze, Hamas pokazuje svoju želju da Palestina zauzme svaki pedalj zemlje od rijeke do mora, ne ostavljajući nikakav teritorij Izraelu.

Ubijanje nedužnih civila od strane Hamasa 7. listopada dovelo je do odbijanja prihvaćanja da je njihov slogan isključivo anti-izraelski. Oni koje podržavaju organizacije kao što je Anti-Defamation League tvrde da dotični pojedinac ima duboko antisemitsko stajalište.
Sara Naklsen, stanovnica Londona, tvrdi da je neporecivo da je Hamasov animozitet prema Izraelu ravan animozitetu prema židovskom narodu u cjelini. O tome svjedoče brojne parole, transparenti i povici koji pozivaju na iskorijenjivanje Izraela, a time i svih Židova.

3. studenog video je objavila Rashida Tlaib, demokratkinja iz Michigana čija obitelj trenutno živi na Zapadnoj obali. Tlaib je također jedini palestinski Amerikanac koji ima mjesto u Kongresu. Dotični video prikazuje prosvjednike kako skandiraju sporan slogan.

Tlaib je često bila na meti kritika zbog svojih izjava o povezanosti Sjedinjenih Država i Izraela. Unatoč tome, stala je iza dotičnog slogana.
Na svom prethodnom Twitter računu, mreži Eks, Tlaib, sastavila je poruku koja glasi: “Od rijeke do mora” je strastven apel za slobodu, ljudska prava i nenasilni suživot – a ne za propast, razaranje ili neprijateljstvo. Upozorila je da spajanje antiizraelskih stavova s ​​antisemitizmom “prigušuje različite glasove koji podržavaju ljudska prava.

Prema Yusefu Munajeru, višem suradniku Arapskog centra u Washingtonu i voditelju programa Palestina/Izrael, on je na Ex platformi rekao da Palestinci ne posjeduju nikakvu kopnenu masu između rijeke i mora gdje bi mogli ostvariti svoja prava na sloboda, pravda i jednakost. Također je naglasio da ovo pitanje nikada nije bilo važnije za rješavanje.

Dvodržavno rješenje, koje zagovara podjelu zemlje, podržava većina globalne zajednice. Unatoč tome, širenje izraelskih naselja tijekom niza godina učinilo je ovo rješenje neostvarivim za značajan broj ljudi.

Granica između Izraela i Zapadne obale postala je sve nejasnija zbog akcija desničarskih Izraelaca. Trenutno u naseljima na Zapadnoj obali živi oko 500.000 stanovnika. Aneksiju Zapadne obale poduprli su brojni visoki dužnosnici u izraelskoj vladi. Osim toga, prilično je uobičajeno da službene vladine karte zanemaruju prisutnost “zelene linije”, granice između dvaju teritorija.
Politička platforma stranke Likud Benjamina Netanyahua prethodno je sadržavala slogan koji je izražavao uvjerenje da bi izraelski suverenitet trebao biti jedina vlast prisutna između rijeke Jordan i mora.

Korištenje fraze “od rijeke do mora” u javnom diskursu može imati visoku cijenu. Cenzura zastupnika Tlaiba ozbiljno je upozorenje, koje ih dovodi korak bliže potencijalnom izbacivanju iz Zastupničkog doma.

Bečka policijska uprava nedavno je zabranila propalestinska okupljanja, pravdajući svoju odluku ističući da je u pozivnicama za skupove prisutna fraza “od rijeke do mora”, okarakteriziravši to kao poticanje na agresiju.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Laburistička stranka poduzela je stegovni postupak protiv zastupnika Andyja MacDonalda nakon što je upotrijebio određeni izraz tijekom prosvjednog skupa na kojem je traženo prestanak bombardiranja Gaze.

Na svom prethodnom Twitter računu, McDonald je napisao: “Naša težnja za pravdom neće posustati sve dok svi pojedinci, Izraelci i Palestinci unutar regije između rijeke i mora, ne budu mogli skladno koegzistirati s mirom i slobodom.

Objašnjenje koje je dao bilo je jasno: značenje tih riječi ne bi se smjelo pogrešno protumačiti ni na koji način osim njihove izvorne i istinske namjere. Poruka je bila iskrena molba za prestanak nasilja i krvoprolića u Izraelu, Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali. To je također bio poziv stanovništvu regije da živi slobodno, bez prijeteće opasnosti od štete.

Oglasi - Advertisement