Počevši od siječnja, njemačko će se ugostiteljstvo suočiti s još jednim povećanjem poreza na dodanu vrijednost, sa sedam na devetnaest posto. Zbog toga su mnogi u industriji zabrinuti zbog mogućnosti vala bankrota.

U posljednjih nekoliko godina cijene u ugostiteljstvu su u Njemačkoj značajno porasle, unatoč privremenom smanjenju poreza na dodanu vrijednost (PDV) koje je donekle ublažilo ovaj učinak. Ipak, od 1. siječnja stopa PDV-a vraća se na prvobitnih 19 posto. Ipak, iznimka od ovog pravila bit će za hranu koja se preuzima ili dostavlja, u kojem slučaju će se i dalje primjenjivati ​​PDV od sedam posto.

Prema Njemačkom udruženju hotela i restorana (DEHOGA), povećanje poreza rezultiralo bi dodatnim troškovima koji bi se morali prenijeti na goste jer više nema financijskih rezervi za apsorbiranje tih troškova.

Ilustracije radi, svinjski odrezak sada ima cijenu od oko 15 eura. Međutim, u siječnju će isto jelo kupci plaćati 16,80 eura zbog povećanja PDV-a. Slično tome, cijena bečkog telećeg šnicla, koji se može kretati oko 24 eura ovisno o području, porast će na otprilike 26,80 eura nakon povećanja PDV-a.

Da bi navedeni primjer izračuna bio primjenjiv, potrebno je da ugostiteljske tvrtke teret povećanja poreza prebace na svoje klijente. Ako to ne učine, prihod od svakog obroka bit će niži od trenutačnog.

Guido Zollick, predsjednik DEHOG-a, izrazio je da će umjesto promicanja pravednog oporezivanja i dosljednog poreza na hranu od 7% predloženo povećanje na 19% od 1. siječnja 2024. ugroziti sredstva za život mnogih i dovesti do pada kvalitete života i kulinarska raznolikost.

Kao rezultat povećanja PDV-a, cijene će neizbježno rasti, a Zöllick predviđa da će to posebno pogoditi pojedince sa skromnim i prosječnim primanjima.

Upozorenje koje je uputio bilo je jedno od nadolazećih financijskih poteškoća i nestabilnosti, dok se gubici prodaje, bankroti tvrtki i otpuštanja zaposlenika naziru na horizontu. Zbog toga očekivano povećanje poreznih prihoda za državu neće biti onoliko značajno koliko se inicijalno predviđalo.

S druge strane, čelnik Njemačkog instituta za ekonomska istraživanja tvrdi da produženje smanjenja poreza na dodanu vrijednost više nije opravdano.

“Smanjenje cijena pružilo je određeno olakšanje industrijama koje su bile posebno pogođene pandemijom koronavirusa. Iako može imati visoku cijenu, prvenstveno je korisno za one koji mogu udobno živjeti. Oni koji zarađuju minimalnu plaću, međutim, često ne mogu iskoristiti ponudu restorana”, rekao je.

Oglasi - Advertisement