Prema izvješćima saudijskih medija, teretni brod koji je unajmila izraelska tvrtka zauzeli su jemenski pobunjenici Huti. Brod je prevozio posadu od 25 osoba.

Galaxy Leader, brod koji je prevozio automobile iz Turske u Indiju, presretnut je u južnom dijelu Crvenog mora. Brod je registriran pod zastavom Bahama.

Prema IDF-u, otmica teretnog broda je izuzetno teška pojava s dalekosežnim posljedicama. Vojska je također izjavila da su na brodu bili neizraelski civili različitih nacionalnosti. Bitno je napomenuti da dotični brod ne pripada Izraelu.

U prošlosti su Hutiji jasno pokazali svoju namjeru da ciljaju na bilo koji brod koji nosi amblem Izraela ili je u vlasništvu kompanija povezanih s Izraelom.

U izjavi se pozivaju nacije da uklone svoje građane s ovih plovila i upozorava se da se ne koriste za prijevoz robe.

Premijer, Benjamin Netanyahu, označio je događaj kao napad koji je izvršio Iran na brod globalnih razmjera.

U izjavi koju je objavio njegov ured, otkriveno je da je plovilo, u vlasništvu britanske tvrtke, a kojom upravlja japanska tvrtka, preuzela milicija Hutija u Jemenu koja je pod kontrolom Irana.

Prema njihovoj izjavi, brod je imao posadu od 25 pojedinaca koji dolaze iz različitih zemalja poput Ukrajine, Bugarske, Filipina i Meksika. Naime, nije bilo okupatora izraelskog podrijetla.

Kako se navodi u priopćenju, ovaj događaj je još jedan primjer iranskog terorizma, te označava značajno intenziviranje iranskog neprijateljstva usmjerenog prema ljudima slobodnog svijeta. Nadalje, ovaj čin ima međunarodne implikacije u pogledu zaštite globalnih plovnih putova.

Oglasi - Advertisement