Novak Đoković ovog ponedeljka počinje svoju 400. nedelju na ATP listi. Za početak je bilo potrebno skoro osam godina. Poređenja radi, njegova ćerka Tara je početkom septembra proslavila svoj šesti rođendan u Njujorku, što znači da je dosije njenog oca stariji. Sve to zvuči nestvarno, a upravo je to tema našeg razgovora sa Ubaldom Skanagatom, najpoznatijim teniskim novinarom.

Italijan je bio u Torinu na finalu Mastersa, gde je gledao pobedu Novaka Đokovića protiv Janika Sine i odvojio vreme za razgovor sa novinarom MONDA-e. Govorio je o nestvarnom uspehu srpskog asa. “Mislim da je ono što su svi uradili nevjerovatno, jedinstveno, potencijalno nepobjedivo, fantastično. Veoma posebna stvar, igrajući uz fenomenalne momke poput Federera, Nadala, Murraya i drugih 15 godina. .Ne znam šta drugo reći o njemu, on napreduje iz dana u dan, teži savršenstvu, juri savršenstvo, gotovo ga postiže”, započeo je Scanagatta intervju za MONDO.

Noel drži niz različitih rekorda, od kojih neki mogu biti oboreni, ali čak i za pridošlicu u tenisu, držanje vrha od 400 sedmica izgleda nedostižno. “Mislim da niko ne može da obori taj rekord. Mladi momci ovde sada zapravo moraju da budu u vrhu 15 godina dok osvajaju mnoge turnire, 24 grend slema, 40 mastersa… .Evo ti u Italiji i vidiš koliko smo strastveni za Sinu i koliko pricamo o Janiku koji ima jedan masters i jedno grend slem polufinale.Ne mozes Novaka porediti sa drugima,velika razlika je jedno pobediti u jednoj trci,drugo je stvar da dobijete toliko trka i zadržite vođstvo 400 nedelja.”

Navijači srpskog asa su se našalili da mu je sledeći cilj da ostane na vrhuncu 500 nedelja. “Možemo pričati o tome. Njegovo tijelo, njegova energija, to je nestvarno. Ne znam koliko još može da pobjeđuje u tri seta kao na grend slemovima, koji je ove godine osvojio tri seta, a na Wimbledonu 1 :0 Vodstvo Napravio je neke neuobičajene greške kada je vodio 2:0 protiv Alcaraza. Može ovako nešto ponoviti sljedeće godine, ako može zadržati prvo mjesto, a to je još 52 sedmice. Onda mora to uraditi za još godinu dana dostići 500 sedmica izgleda veoma teško.”

Očekuje se da će Novak izabrati događaje za učešće u narednoj sezoni, slično kao u drugoj polovini 2023. godine, kako bi imao dovoljno vremena za odmor i izazov za šampionat. “On je to uradio iz različitih razloga i iako nije bio njegov izbor da ne može da ode u Sjedinjene Države da igra, znamo i zašto. On će sigurno igrati u tim najvažnijim utakmicama, kao što mnogi idu u određene godine i onda se igrači biraju isto kao i mjesto gdje ćemo igrati”, objasnio je Ubaldo.

Niko ne zna koliko još Noel može da igra, a penziju ne želi ni da pominje. “Ne znam, teško mi je suditi, zavisi od toga kolika je još motivacija, kolika želja, koliko će ponosa imati. Možda jednog dana shvati da ne može .” Nema više konkurencije, samo to je sve. ”

Mnogi Đokovića smatraju najvećim igračem svih vremena, popularnim “JARCEM” i da je iznad Federera i Nadala, ali Scanagatta se ne slaže. “Nisam siguran da možemo da okončamo ovu debatu. Svaka era u tenisu ima svoje. U poslednjih nekoliko godina, Federer je bio na drugačijem nivou nego što je bio na početku karijere. Novak je sve bolji iz godine u godinu. godine.Ovo Tesko je samo pogledati brojke.Ponekad je lakse osvojiti grend slem kao sto su godine kada je Rod Lejver osvojio grend slem,a sva trojica se igrala na travi.On,Roger i Rafa Rezultati su bolji Definitivno je bio najbolji zadnjih pet, šest, sedam godina, a tek 2011. je počeo da dominira, a slično kao 2015. i ove godine je definitivno najbolji i bit će osmi broj jedan. vrijeme u njegovoj karijeri.”

Nakon kratke pauze nastavio je. “Pokazao je da je najbolji i najkonzistentniji ove sezone. Da li je najbolji ikada? Ponavljam, teško je reći. Federer može neke stvari koje Novak ne može, Nadal Takođe, isto važi i za Novaka. Ono što ja ti kazem da je meni za srbijanske medije lako reci “da”, tako je. Medjutim moram da nadjem balans. Mogu da ponavljam svoju recenicu “nije lose” koliko treba Šalim se naravno.Ima više pitanja da li bi Rodžer osvojio više titula na French Openu da nije bilo Nadala, a Đokovića na šljaci Da li je bolji od Rafe, teško je reći, a isto vrijedi za neka druga mjesta, njihove ocjene.”

“Pre nekoliko dana sam video neke navijače u Torinu i doneli su transparent iz kog su grada i ‘nije loše’ u bojama srpske zastave. Možda bi trebalo da se preselim u Beograd, da jesam Kad sam bio mlađi išao tamo i davao autograme lepim srpskim devojkama.”

Oglasi - Advertisement