Legendarni Minimax bio je itekako svjestan delikatne ravnoteže između velike popularnosti i slave s jedne strane i neizmjerne boli i usamljenosti s druge strane.

Milovan Ilić Minimaks, renomirani voditelj i pasionirani pisac, zaslužan je za izum jedinstvenog televizijskog formata. Kroz svoju emisiju uronio je u živote pojedinaca, pretvarajući nadobudne pjevače i glumce u proslavljene zvijezde. Njegov komičarski njuh ne samo da mu je donio početnu plaću, već ga je i pogurao prema trijumfu.

Unatoč svojoj ogromnoj slavi i utjecaju, svjesno se trudio voditi običan i nekompliciran život. Posjedovao je sposobnost sažeti svoj život u sedmosatni ili sedmominutni izvještaj, jer je bio prepun zadivljujućih iskustava, iako ne od velikog značaja.

Uobičajena je zabluda da slavne osobe vode drugačiji stil života. Ne prestaje začuditi ljude kada me nedjeljom sretnu na lokalnoj tržnici, kao i svakog običnog pojedinca, kako nosim vreću krumpira. Međutim, to je sasvim normalno i vjerujem da je dobro što nikada nisam gajio uvjerenje da sam nekako izvanredan. Sjećam se da sam u srednjoškolskim danima izrazio želju da jednostavno budem obična, iskrena osoba, budući da su takvi pojedinci doista rijetki.
Rođen je 1938. godine u Lipnici, mjestu kraj Kragujevca, au Kragujevcu je završio osnovno i srednje obrazovanje.

Minimaks je u jednom intervjuu otkrio da je rođen 5. studenoga u zanosnom znaku Škorpiona. Izrazio je neizmjerno zadovoljstvo ovakvim astrološkim rasporedom, rekavši da bi, da ima izbora, nedvojbeno još jednom izabrao Škorpiona, unatoč reputaciji izazovnog.

Unatoč naklonosti prave obitelji, roditelji su mu se razveli, a nedugo nakon toga i njegova majka sklopila je novi brak.
S ponosom je izjavio da je on jedini potomak svog oca Dragoljuba. Međutim, njegova majka se preudala i u drugom braku dobila kćer, a usvojila je još jednu djevojčicu. Zbog toga se ponosi time što ima dvije starije sestre, jer je odrastao uz njih.

Put do ostvarenja „Minimaksovizije

Nakon zaposlenja u novinama Jež, upisuje studije na Pravnom fakultetu u Beogradu. No, prijelomni trenutak na njegovom profesionalnom putu dogodio se kada je “Politici” pristupio sa zbirkom duhovitih aforizama, uvjeren da može pisati s više humora od cijenjene publikacije.

Nakon što je njegov strip uspješno objavljen, od roditelja je dobio kompenzaciju u iznosu polovice mjesečnog džeparca. Taj je džeparac trebao pokriti njegove obroke u studentskoj menzi i posjete javnom kupalištu. Prije nego što se šezdesetih godina počeo baviti radijskim programom na Radio Beogradu, pisao je aforizme za razne nacionalne dnevne novine i mjesečnike. No, najveći stupanj slave i prepoznatljivosti postigao je svojim nastupima na televiziji.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća stekao je afirmaciju kao voditelj “Minimaksa”, radijske emisije koja je na Radio Beogradu emitirana svake subote ujutro od 8 do 12 sati. Ova je emisija bila među pionirima u uključivanju živahnog izbora glazbe, a njezin slogan, “minimum govora, maksimum glazbe”, postao je sinonim za program. Razbijajući kalup tradicionalnih najavljivača, ubacio je humor, šale i džinglove u svoje prezentacije, postavljajući novi standard za nekonvencionalno gostovanje.
Vodeći nevjerojatno popularne emisije “Sutra je petak” i “Tačno u podne”, poznatije kao “Tup-tup”, pune 22 godine, doživio je neviđen uspjeh. Nakon ukidanja pojedinih radijskih programa, bez problema je prešao u ulogu na Radio-televiziji Srbije, gdje je preuzeo kormilo hvaljene emisije „Od glave do pete“.

Među zapaženim emisijama koje su stekle značajnu popularnost bile su “Minimaksovizija”, “Maksovizija”, “Nedelja kod Minimaksa” i “Fonto”, a sve su imale širok televizijski prijenos.

Od početka je uobičajeno pozdravljao: “Voljeni moji, dragi moji”, dok se opraštao odlučno: “Zbogom, nikad više.” Kad je ulazio u razgovor, odvažno je koristio neformalno “ti”, hrabar izbor za to doba.

Uz voditeljsku ulogu uz Tamaru Raonić Popović, 2001. godine započeo je svoj angažman u emisiji “Grand Show”. Osim toga, jedno vrijeme posvetio je obrazovanju ambicioznih voditelja na prestižnom nacionalnom sveučilištu “Božidar Adžija” u Beogradu.

Sa svojim beskrajnim šarmom, britkom duhovitošću i brzim intelektom, ne samo da je vodio brojne radijske i TV emisije, već je i autor sedam knjiga aforizama i dva zbornika poezije.
Druženje sa značajnim pojedincima

Revolucionarnim potezom uspješno je u središte pozornosti doveo mnoštvo folk pjevačica, među kojima su se istaknule Lepa Brena i Svetlana Ceca Ražnatović najpoznatiji među njima.

Svjetski nadimak Brena je dobila od strane Minimaxa. Kao nadobudna pjevačica, brzo je krenula u samostalni pohod, osiguravši si stabilnu poziciju u novosadskom hotelu Park. Nakon toga, njezin inauguracijski album, nastao u suradnji s poznatim skladateljem Milutinom Popovićem Zaharom, objavljen je pod etiketom PGP RTS-a.

Unatoč brojnim interakcijama s kolegama pop glazbenicima, nitko od njih nikada nije bio pozvan u svoj dom. U najtežim zdravstvenim problemima imao je veliku podršku Kemala Montena i Arsena Dedića koji su se jako potrudili osigurati njegov brzi transport u bolnicu u Padovi.

Minimaks je naglasio da se ne sjeća da je u njegovu kuću ikada kročila neka pjevačica ili estradnica, jer čvrsto razlikuje posao od osobne privatnosti.
Ljubavni put obuhvatio je dva braka u njihovom životu.

Unatoč burnoj prirodi njegovih profesionalnih nastojanja, njegov osobni život bio je jednako izvanredan. S nepune 22 godine upustio se u prvi brak koji ga je blagoslovio sinom Igorom.

Jednom je spomenuo da je naš brak završio nakon 12 godina zbog našeg mladenačkog i nezrelog ponašanja, koje sada prepoznajemo kao prilično iracionalno.
Tijekom svoje emisije imao je priliku upoznati Biljanu, svoju drugu suprugu, koja je slučajno bila stjuardesa u JAT-u i zadužena za podjelu nagrada slušateljima emisije.

Među brojnim ženama koje sam priželjkivao, na kraju sam odabrao samo dvije koje će me pratiti do matičara. Jedan menadžer, poznat po svojim zadivljujućim metodama udvaranja, ljubazno bi otpratio damu do autobusnog kolodvora, poslavši je na more dok bi on ulazio u prvi avion. S nestrpljenjem bi iščekivao njezin dolazak na odredište, zbunjen i naoružan buketom cvijeća.
U vezi s Biljanom na svijet je poželio dvoje djece – kćer Anu i sina Vladimira, koji se tijekom devedesetih u glazbenoj industriji proslavio kao reper pod umjetničkim imenom Ila, u sastavu renomiranog Šaila. ” grupa. Od 1994. aktivno se bavi stvaranjem glazbe i uspješno je izdao 11 albuma.

Prije nekoliko godina Minimaxov sin je zbog dijagnoze tumora na žlijezdi slinovnici odlučio ostaviti karijeru u scenskoj umjetnosti. 2013. godine je operiran te se u potpunosti i uspješno oporavio.

Nakon očeve bolesti i kasnije smrti, Vlada je više puta otvoreno rekao da se nitko od očevih takozvanih prijatelja iz estrade nije udostojio obratiti mu se i raspitati se o njegovom stanju niti ga posjetiti. Vlada je gajio snažne osjećaje zavisti prema tim pojedincima za koje je njegov otac odigrao ključnu ulogu u njihovom usponu do uspjeha, samo da bi ga napustili u trenucima njegove ranjivosti i bolesti. S druge strane, među brojnim obožavateljima Vladine glazbe vlada veliko iščekivanje objavljivanja njegovih nadolazećih pjesama.
Danak bolesti može biti prilično značajan.

U posljednjim godinama svog postojanja Minimak je bio obavijen bolešću i razočaranjem. Istovremeno, početkom 2004. Minimaks i njegova supruga Biljana primile su potresne vijesti: njemu je dijagnosticirana žutica, bolest koja mu je ozbiljno narušila funkciju jetre, dok je njoj dijagnosticiran rak dojke.

Nakon što je zatražila liječničku pomoć zbog nepravilnosti na dojci, Biljana je od liječnika dobila poražavajuću dijagnozu. Utvrdili su da ima maligni tumor u četvrtom stadiju koji se već proširio na njezine kosti, zbog čega je kirurška intervencija bila uzaludna. I dok je Biljana ostala otporna na ovu vijest, njen suprug Mića ostao je u šoku. Samo tri tjedna prije toga doživio je potpuni otkaz jetre. U besvjesnom stanju hitno je prevezen na VMA gdje su mu obavljeni opsežni pregledi i intenzivna terapija. Za divno čudo, Mića se potpuno oporavio.

Jetra, vitalni organ, nedavno mi je skrenula pažnju kao jedan od najvažnijih dijelova tijela. Bilo je to prije samo dvadesetak dana kad mi je jetra iznenada otkazala, uzrokujući nedostatak dotoka krvi u moj mozak i ostavivši me da se osjećam dezorijentirano, poput teško pijane osobe. U takvom stanju sam izbezumljen doveden u bolnicu, gdje sam ostao dva dana i jednu noć. Nakon pregleda, liječnici su mi otkrili čir na želucu i dvanaesniku. Ovaj boravak u bolnici naučio me koliko je važno da svoje zdravlje stavim ispred posla i obaveza. Shvatio sam da loše raspoloženje i nervoza nemaju nikakvu vrijednost i da mi je najvažnije da budem od pomoći ženi, djeci, poslu i svima oko sebe. U vrijeme bolesti sam bespomoćan, nesposoban pridonijeti na bilo koji značajan način. Budući da radim od 1957. godine, moja je karijera sastavni dio mog života bez kojeg jednostavno ne mogu živjeti, rekao je Minimaks u posljednjem intervjuu za Gloriju 2004. godine.
U 67. godini života preminuo je u Padovi 10. veljače čekajući transplantaciju jetre. Samo mjesec dana ranije s ovog svijeta otišla je i njegova partnerica Biljana. Glasoviti Minimax dobio je prestižni Orden rada okićen zlatnim vijencem.

Oglasi - Advertisement