Prema riječima poslodavaca, građevinska industrija u Njemačkoj trenutno prolazi kroz značajnu krizu. Izdali su upozorenje da bi u sljedeće dvije godine moglo biti izgubljeno čak 300.000 radnih mjesta u ovom sektoru.

Unatoč ozbiljnoj nestašici stambenog prostora u Njemačkoj, građevinska se industrija našla u krizi zbog kombinacije visokih kamata, zabrinutosti oko inflacije i velikih troškova grijanja.

U razdoblju od siječnja do kolovoza 2023. broj izdanih dozvola za gradnju stanova bilježi značajan pad od 28,3% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, 2022. Prema izvješću prestižnog instituta IFO iz Münchena, navodi se da je svaka druga građevinska tvrtka suočena s velikim nedostatkom narudžbi, što su istaknuli i njemački mediji.

Obećanje njemačke ministrice graditeljstva Klare Gejvic da će se izgraditi 400.000 novih stanova nije ispunilo cilj jer građevinska industrija potvrđuje niži broj od samo 250.000 za 2023. godinu.

Ovo je posljednja prilika za iskupljenje.

Za njemačke medije, tri direktora velikih građevinskih tvrtki u Njemačkoj iskreno su razgovarali o problemima s kojima se suočavaju.

Prema riječima direktora velikog njemačkog dobavljača građevinskog materijala, kancelarka mora izdvojiti značajna sredstva za stambenu izgradnju i spašavanje svega što se još može spasiti. Direktor je također otkrio da su se narudžbe njihove tvrtke smanjile za 30 posto.

Nadolazeća premijerska konferencija u prosincu ključna je za postizanje konsenzusa o spašavanju stambenih zgrada.

Ravnatelj je naglasio da je ovo posljednja prilika da se spriječi katastrofalna stambena kriza. Kako bi se izbjegla takva sudbina, ravnatelj je predložio dva rješenja. Prvo, privatnim bi se poduzetnicima od 2024. godine trebala odobriti posebna amortizacija od 50 posto na sve troškove vezane uz gradnju. Drugo, država bi trebala razmisliti o suspenziji poreza na promet nekretnina u trajanju od pet godina.

Procjenjuje se da je broj izgubljenih radnih mjesta oko 300.000.

Prema drugom poslodavcu u građevinskoj industriji, ako se građevinske aktivnosti nastave smanjivati, to bi moglo ugroziti ne samo energetsku tranziciju Njemačke već i njezinu socijalnu stabilnost.

Prema njegovoj izjavi, predviđa se da će značajan broj radnih mjesta, procijenjenih na oko 300.000, biti izgubljen do 2025. godine. Dodatno, očekuje se da će brojne organizacije napustiti različite projekte.

Ako se nedostatak stambenog prostora nastavi pojačavati, pisac predviđa da će cijene najma skočiti do neviđenih razina. Kako bi se to zaobišlo, preporučuju provedbu državnih poticaja koji su i učinkoviti i djelotvorni.
Treći poslodavac u građevinarstvu uzbunio se ističući da je cjelokupna industrija izgradnje kuća doživjela pad od preko 50% u pristiglim narudžbama za izgradnju kuća u odnosu na prethodnu godinu. To je razlog za veliku zabrinutost.

Prema njegovim riječima, neophodno je omogućiti porezne poticaje graditeljima kuća.

Poslodavac se zalaže za smanjenje poreza fizičkim osobama koje se bave gradnjom. Odbijanje troškova izgradnje od poreza već je potaknulo rast u njemačkoj industriji stanogradnje.

Oglasi - Advertisement