U Hrvatskoj je obustavljena prodaja kemijske olovke kineske proizvodnje.

Ova posebna kemijska olovka proizvedena je u Kini i ima metalik ružičasto-zlatnu nijansu. Jedinstvenog je dizajna s vrhom u obliku glave zeca i pričvršćenim ružičastim pomponom. Bio je dostupan za kupnju od 19. prosinca prošle godine do 26. listopada tekuće godine, a ekskluzivno ga distribuira lanac TEDi.

Prema navodima distributera, proizvod predstavlja kemijsku opasnost jer sadrži visoku koncentraciju kadmija. Kao rezultat toga, potrošačima se savjetuje da prestanu koristiti proizvod i mogu ga zamijeniti za drugi ili dobiti povrat novca vraćanjem prodavaču.

Kadmij je težak metal koji predstavlja ozbiljne zdravstvene rizike za ljude zbog svoje ekstremne toksičnosti i kancerogenih svojstava. Primarno, ciljano djeluje na vitalne organe kao što su srce, pluća, jetra i koštano tkivo. Osim toga, kadmij ima tendenciju nakupljanja u tijelu tijekom vremena i ne može se lako eliminirati, zadržavajući se dulje vrijeme.

Na dnevnoj bazi, pojedinci koji puše duhan prvenstveno su izloženi riziku od izloženosti kadmiju. Procjenjuje se da svaka cigareta sadrži otprilike 2 mikrograma kadmija, pri čemu se 2 do 10 posto te količine prenosi u duhanski dim.

Oglasi - Advertisement