Prema riječima Nikole Jelića, direktora Omladinske škole, Crvena zvezda se može pohvaliti izuzetnom nogometnom akademijom na ovim prostorima Europe. To dokazuje njihova dosljedna sposobnost da razvijaju mlade igrače visokog kalibra i postižu izvanredne rezultate.

Nedavna opaska Nemanje Matića, bivšeg reprezentativca Srbije, o savjetima koje daje mladim sportašima izazvala je veliko zanimanje na Maracani. Matić, koji je svojedobno bio dio omladinskog pogona Crvene zvezde, u razgovoru za Yuplanet izrazio je kako smatra da bi današnjoj djeci bilo korisnije da ne idu u Crvenu zvezdu i Partizan i da se odluče za manje sredine. Nadalje je otkrio kako mu je vlastito iskustvo u omladinskoj školi Crvene zvezde bilo manjkavo, a prema tadašnjoj stručnoj procjeni na kraju je dobio otkaz u Ljutice Bogdana 1A.

Crvena zvezda je od svog osnutka uvijek na prvom mjestu imala omladinsku školu, što je tradicija koja se održala kroz povijest. Ovaj naglasak na odgajanju mladih talenata posebno je došao do izražaja za vrijeme mandata renomiranih trenera kao što su Miljan Miljanić, Miroslav Pavlović Pavika i Toma Milićević. Nogometni entuzijasti iz starijih generacija rado se sjećaju Vladimira Petrovića Pižona, Vladislava Bogićevića, Boška i Milka Đurovskog, Milana Jankovića, dok se nešto mlađe generacije sjećaju doprinosa Vladana Lukića, Ivana Adžića, Dejana Stankovića, Marka Pantelića, Nikole Lazetića, Zorana Jovičić, Goran Drulić, Nemanja Vidić, Nenad Lalatović, Dušan Basta, Boško Janković, Nenad Kovačević, Aleksandar Luković, Marko Perović, Dejan Milovanović, Dragan Mrđa, Vujadin Savić, Slavoljub Srnić. A tradicija se nastavlja pojavom novijih talenata koji su svoje obilježili na Marakani.
Direktor Omladinske škole Crvene zvezde Nikola Jelić iznimno se divi Nemanji Matiću i izvanrednim uspjesima koje je postigao u karijeri.

Nemanja Matić ima pravo iznijeti svoje stajalište. On je vrlo cijenjen igrač s istaknutom reputacijom. Međutim, važno je izbjegavati sveopće generalizacije. Samo zato što je njegovo iskustvo bilo na određeni način u prošlosti ne znači nužno da ostaje isto i sada. Mnogi igrači u reprezentaciji Srbije potekli su iz Zvezde i Partizana. Oba kluba, kao i naši susjedi, ostvaruju značajne transfere. Za ilustraciju imamo Vladimira Lučića, Jovana Mijatovića i Kostu Nedeljkovića koji su stalni igrači prvog tima Crvene zvezde u Ligi prvaka. Vrijedi napomenuti da rijetko koja momčad elitnog UEFA natjecanja ima tri igrača iz vlastite akademije u prvoj momčadi. Tu informaciju u razgovoru za Kurir iznio je Nikola Jelić.

Kako tvrdi Nemanja Matić, njegov klub Jedinstvo iz Uba doživjelo je tri trenerske promjene u sezoni. Kad bismo svoju prosudbu temeljili samo na tome, činilo bi se nepotrebnim više se tamo upuštati. Međutim, nije tako. Još jednom moram naglasiti da ne bismo trebali raditi široke generalizacije. Iznimno poštujem Nemanju Matića i odajem mu priznanje za velika ulaganja. Pohvaljujem ga za trud u Ubu, ali se ne slažem s njegovim stavom. U Zvezdi ostajemo fokusirani na svoj posao i suzdržavamo se od petljanja u tuđe stvari.
Omladinska škola Crvene zvezde konstantno je bila ogromna snaga.

Mi u Zvezdi se ponosimo svojim marljivim i etičnim radom. Sljedeći rezultati služe kao dokaz naše predanosti. U posljednje vrijeme Crvena zvezda je kroz svoju školu uprihodovala oko 30 milijuna eura. Igrači poput braće Ilić, Luke i Ivana, Alekse Terzića, Dejana Joveljića, Bogdana Jočića, Marka Lazetića, Žarka Gavrića i Strahinje Erakovića doživjeli su unosne transfere iz Zvezde. Naš krajnji cilj je da Zvezda postane najbolja akademija u regionu i odlučni smo da taj cilj ostvarimo.

Prema riječima Nikole Jelića, na području omladinskog nogometa predstoji još dosta posla.

Trenerska profesija možda nije idealna, ali tako je već dugi niz godina, ne samo nedavno. Suosjećam s Matićem iz te perspektive. Mislim da nije dovoljno duboko involviran u sustav da bi komentirao omladinske škole u Srbiji. Čak iu teškim financijskim vremenima, Crvena zvezda je uspjela uspješno prodati igrače poput Uroša Spajića, Luke Jovića i Marka Grujića, koji su svi potekli iz njihove omladinske škole.
Crvena zvezda je posljednjih godina podigla svoju omladinsku školu na novu razinu.

Pod vodstvom generalnog direktora Zvezdana Terzića, Crvena zvezda je značajno uložila u svoju školu. Ti su napori dali opipljive rezultate. Zadovoljstvo mi je najaviti da će naš klub nastaviti izdvajati znatna sredstva za poboljšanje naše infrastrukture, kao i za jačanje našeg igračkog i trenerskog kadra, izjavio je Nikola Jelić.

Oglasi - Advertisement