Nakon što je kidnapovana i ubijena 14-godišnja Vanja Dorčevska, pored nje je pronađeno zakopano još jedno telo i svi osumnjičeni su uhapšeni. Međutim, mnoga pitanja ostaju bez odgovora nakon zločina koji je šokirao ovo područje.

Sve je počelo u Skoplju 27. novembra, kada je Vanjina majka prijavila nestanak ćerke dok je bila u školi, ali nikada nije kontaktirana. Potraga makedonske policije trajala je skoro nedelju dana.Pretreseni su napušteni objekti i manastiri, pa čak i korito reke Vardar.Pregledano je više stotina sati snimaka sa nadzornih kamera.Sve u Srbiji je praćeno sa budnošću i strepnjom., ali i u drugim zemljama u regionu.

Nažalost, u nedjelju je stigla vijest od koje su se svi plašili. Policija je pronašla Vanjino tijelo na periferiji Skoplja i nešto dalje u Velesu, zajedno sa ubijenom 74-godišnjom frizerkom, čiji je automobil ukraden i korišten za otmicu tinejdžera.

Ubrzo je objavljeno da su tri osobe uhapšene, a ubica i vođa Ljupčo Palevski Palčo, poznat i kao kontroverzni desničarski političar, pobegao je u Srbiju i potom otišao u Nejasno, a potom je policija objavila najšokantnije informacije da je u zločin umešan i Vanjin, a iza rešetaka se našao i njegov otac, optužen da je “barem” prevario rođenu ćerku! ? Policija je sinoć uhvatila i uhapsila glavnog osumnjičenog.

Misterija 1: Uloga oca Aleksandra

Vanjin otac Aleksandar uhapšen je zbog sumnje da je direktno ili indirektno učestvovao u otmici njegove ćerke. Prema do sada dostupnim informacijama, on je otmičara morao obavijestiti kada će Vanja krenuti u školu, da li će biti sama i da ima veze sa vođom kriminalne grupe Parča.

Ostaje nejasno da li je znao da se planira otmica i da li je svesno ili nesvesno dao informaciju, kao što je znao da je njegova ćerka ubijena dok je policiji prijavio njen nestanak.

S obzirom na to da je policija tvrdila da je razlog otmice taj što je banda htela da traži otkup od Wanjine majke, bilo je jasno da ih je neko dojavio i ta osoba je znala da ima novca. I nije isključeno da je za to kriv otac Aleksandar, koji je bio razveden od Vanjine majke, ali ih je često posjećivao.

Misterija 2: Zašto nije tražena otkupnina?

Na osnovu detalja istrage, policija je uvjerena da je otmica organizirana kako bi se od Vanjine majke dobila velika suma novca kao otkupnina. Prema jednoj verziji, Vanjin deda je bio direktor carine i prilično imućan čovek, dok je prema drugoj Vanjina majka nedavno prodala stan i stekla ogromna finansijska sredstva.

Međutim, u cijeloj priči ostaje nejasno zašto banda koja je brutalno kidnapovala Vanju, vezala joj ruke i noge i ovako je strpala u prtljažnik auta, nije pozvala Vanjinu majku i tražila otkupninu, već je ubrzo ubijena. , samo nekoliko sati kasnije.

– Osumnjičeni koji su kidnapovali i ubili malu Vanju nisu ni kontaktirali njenu majku da traže otkup. Tužilac Gavrilo Bubevski rekao je da su otmičari strahovali da će policija otkriti njihove planove, pa su ubili majku djevojčice prije nego što je saznala za otkup.

Misterija 3: Šta je pošlo po zlu?

Prema preliminarnim izvještajima, četrnaestogodišnja djevojčica ubijena je iz vatrenog oružja manje od tri sata nakon otmice! ? S obzirom da se definitivno nije radilo o seksualnim zločinima, može se kladiti da njeno ubistvo na ovaj način nije bilo planirano.

Jedan od osumnjičenih je navodno rekao “nešto nije u redu”. Međutim, postavlja se pitanje šta je “pošlo po zlu”, otmičari su ubili 14-godišnju djevojčicu i tražili otkupninu? Verzija koju su iznijeli državni tužioci da su se otmičari bojali da će njihov plan biti otkriven, pa su ubili djevojčicu koja jedva drži vodu. Pa ko bi se plašio da otkrije otmicu i potom ubije dete! ?

Neki makedonski mediji izostavljaju informaciju da ovi ljudi nisu kriminalci iz karijere, u njihovim biografijama nema sličnih zločina, a vjerovatno bi paničarili kada bi, na primjer, djevojčica pokušala pobjeći…

Tada se pojavila teorija da se djevojčica ugušila u gepeku automobila, pa su otmičari odlučili da se riješe tijela.

Misterija 4: Kakve veze ima sa ubijenim berberom?

Makedonska policija tragajući za nestalom devojkom pronašla je nedaleko od Velesa dva tela, jedno Vanjine kod Skoplja, a drugo 74-godišnjeg frizera Panka Ržezovskog. Kasnije se ispostavilo da su njihova ubistva direktno povezana i da je ista osoba umiješana u oba zločina.

Nestanak Rzezowskog prijavljen je 22. novembra, pet dana prije nego što je Vanja oteta. Potvrđeno je da su otmičari tinejdžerku odvezli automobilom koji su prethodno ukrali od penzionisanog frizera. Prema jednom izveštaju, Rzezowski je likvidiran zbog duga od 500 evra.

Ćerka ubijenog je izjavila da se “njen otac i Wanja nisu poznavali i nikada se nisu sreli”.

– Ni moj otac ni iko od nas nisu poznavali ovu devojku. Mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam šta je korist.

“Da bi se Velesovo ubistvo povezalo sa istom organizacijom, jedna od mogućih verzija je da je berberin saznao/znao za plan otmice dece radi ucene, pa su u njemu videli opasnost, pa je postao žrtva”, Scoop je rekla profesorica Tashevska Remensky sa Instituta za sigurnost Rhineland.

– Teško je poverovati da je meta bio automobil, a motiv dug od 500 evra.

Misterija 5: Da li ubica ima originalan život?
Policija je kao glavnog organizatora stravičnog zločina identifikovala Lupču Parevskog Parca, kontroverznog desničarskog političara koji je vlasnik proruskog pokreta “Desna” u Severnoj Makedoniji i radi u građevinarstvu. Nekoliko puta je izručen i zatočen u Beogradu. mjeseci. Po međunarodnoj potjernici koju je raspisala Hrvatska.

Za razliku od ostalih osumnjičenih, Palco je jedini uspio pobjeći prije nego što je raspisana potjernica za njim. On je sinoć uhapšen na granici sa Turskom.

Njegov advokat i prijatelj Vasko Stojkov priznao je da je Palevskog vozio u Beograd.

– Tražio je da ga odvezem u Beograd jer nije imao auto. Stojkov, koji se kasnije vratio u Sjevernu Makedoniju, rekao je da je dogovorio ispitivanje, ali da ne zna ništa o ubistvu.

Zastrašujuća teorija: Ugušila se i postala neupotrebljivi talac

Frosina Taševska Remenski, profesorka na Akademiji bezbednosti u Skoplju, rekla je: „Pravi znak Vanjinog ubistva je brutalnost – pucanje u ugušeno dete, prema rečima oca. Prema izjavi, dete je trebalo da bude talac za ucenu. ”

Po njenom mišljenju, otmica djece radi iznude je isto što i uzimanje talaca za teroriste za iznudu.

🚩 Pravi predznak ubistva… – Frosina Remenski

– Ako je tačna informacija da je Vanja ugušen u automobilu koji je otmičar vozio/dovezao na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dijete okrutni čin i zakonski je poznat kao najteži oblik ubistva za koji se kažnjava doživotna kazna. Ako se Vanja uguši na smrt, u planu čudovišta postaje beskorisni talac i ne mogu je natjerati ni na što… U čudoviškom planu ubice i saučesnika, oni preduzimaju korake koje žele da poduzmu kako bi zakopali dijete telo Niko ne može da živi večno. Nađi je i neće biti pronađena.

Oglasi - Advertisement