Nedostatak inspiracije skladatelja rezultirao je trendom u kojem popularni glazbenici obrađuju pjesme iz drugih zemalja koje su već postigle značajan uspjeh.
Tea Tairović, koja se nalazi na njenom albumu “Balkanija”, izvela je prepjev pjesme “Dubai”. Kaže se da je ova živahna pjesma obrada “Leje”, albanske pjesme koju je prije otpjevala Ronela Hajati. Hajati je u masama prepoznata po angažmanu na najistaknutijem glazbenom natjecanju na europskom kontinentu, kao i po gesti potpore “Velikoj Albaniji” nakon nastupa.

Treba napomenuti da su sve pjesme koje se nalaze na Teinom albumu obrade bugarskih, grčkih i albanskih hitova. Nadalje, svi su izvorni autori pravilno zaslužni i priznati za svoj rad.

Tome su skloni pjevači svih žanrova, a Tea nije iznimka. Čini se da su grčka glazba i umjetnici najomiljeniji u našoj zemlji, što objašnjava zašto mnogi turisti na ovom području čuju pjesme koje podsjećaju na pjesme lokalnih izvođača.
Jedna od najpopularnijih pjesama Ace Lukasa je “Lična karta”, koja je zapravo prepjev hita Ane Visi “Travma”, što u prijevodu znači “trauma”. Slično tome, još jedna Acina uspješna pjesma, “Nisam preživio”, obrada je pjesme renomiranog grčkog umjetnika poznatog kao “Taseis autoktonias”.

Ace Lukas poznat je po svom glazbenom talentu, posebice po obradama stranih hitova. Među njegovim najpopularnijim pjesmama su “Pjesma boli”, “Suncokreti”, “Istina je da te lažem” i “Ti me dižeš iz kome”.

Ceca Ražnatović izvela je grčku pjesmu “Epimeno” koju u originalu pjeva Kristos Kiriazis.
U našem narodu pjesma koja se naziva “Još spavam u tvojoj košulji” nije poznata kao “Epimen”.

Cecina pjesma Tačno je, koja je osvojila prvo mjesto, zapravo je obrada hita renomirane grčke umjetnice Despine Vandi. Despinina je glazba u jednom trenutku bila vrlo omiljena među našim izvođačima, o čemu svjedoči obrada Zorice Brunclik “Den iparhei tipota” koju je pretočila u vlastiti hit “Košava”.
Popularna pjesma Jelene Karleuše “Samo za tujoe oči” zapravo je verzija grčkog hita “Geia” Despine Vendi. Autorska prava na glazbu Karleuša je dobila od Elene Paparizou u zamjenu za prava na pjesmu “Ide maca oko tebe”.

Jedan drugačiji urbani kauboj upotrijebio je grčku melodiju za svoje prvo mjesto na ljestvici. Željko Samardžić izvodi “Bezobrazno su zelene”, iako je izvorni naziv melodije “Ti allo theleis pio poly”.

Toše Proeski nije bio poznat po čestim obradama pjesama, no napravio je iznimku svojim hitom “Ledena”. Slično je slijedio i Saša Kovačević sa svojom baladom “Živim da te volim”, koja je zapravo kreacija grčkog pjevača Nikosa Vertisa, a nosi naziv “Thelo na me niosis”.

Pjesma “Ponovo” Nataše Bekvalac također je nastala pod utjecajem grčke glazbe. Uz to, Saša Matić snimio je hit “Kralj izgubljenih stvari”, a Dragana Mirković “Za mene si ti”.
Poznata glazbenica i aktualna voditeljica Eurovizije 2021. u Italiji, Laura Pausini, producirala je popularnu pjesmu “Se fue” 1993. godine. Ova je pjesma privukla pažnju Vesne Pisarović i njezinog tima koji je hit deset godina kasnije odlučio obraditi, transformirajući ga u pjesmu “Da všaj” s Pisarovićevim vokalom.

Uspjeh grčkih melodija je neosporan, no važno je napomenuti da su domaći izvođači radili i obrade engleskih pjesama koje su se pokazale jednako uspješnim.

Toni Montana, umjetnik nekada poznat kao Velibor Miljković, izveo je svoju najpopularniju pjesmu „10 godina.
Malo je poznata činjenica da dotičnu pjesmu zapravo nije skladao niti napisao on. Originalnu izvedbu pjesme izveo je bend “Smokie” i nosi naziv “Living Next Door to Alice”.

Renomirana pjesma “Out of Time” The Rolling Stonesa dijeli melodiju s poznatom pjesmom domaćih krajeva – “Baby you’re not here” Električnog orgazama. Na prostoru bivše Jugoslavije postoje mnoge pjesme koje su i danas popularne, uključujući “Ljubi se istok i zapad” Plavog orkestra, “Zenica blues” Zabranjenog pušenja i “Kreni prema meni” Partibrejkersa. Zanimljivo je da su ove pjesme zapravo obrade engleskih pjesama s novim tekstovima.
Prije nekoliko godina hit singl Lepe Brene “Luda ​​za tobom” ponovno je stekao ogromnu popularnost. To je navelo mnoge ljude da otkriju originalnu bugarsku verziju pjesme pod nazivom “Luda ​​po tebe”. Vlasnica pjesme Kamelija postala je poznata po ovom hitu koji su obradili i brojni drugi pjevači među ostalima Slavica Ćukteraš, Tanja Savić, Sandra Afrika, Suzana Jovanović i Mile Kitić.

Jedna bugarska pjevačica stekla je ogromnu popularnost među domaćim glazbenicima. To je vidljivo u obradi pjevačeve pjesme “Preslava” od strane Allegro Banda, koja je postala njihova najuspješnija pjesma “Pusti život.
Za jednu od svojih pjesama Maja Berović odlučila se poslužiti popularnim latino hitom. Riječ je o pjesmi “Sama” od Maje, koja nosi istu melodiju kao i “Pidžama sin”. Potonji je dobio preko dvije milijarde pregleda na YouTubeu, što ga čini viralnom senzacijom.

Oglasi - Advertisement