U selu Vrbarje, koje se nalazi u blizini Sokoca, dugi niz godina su živjeli Srbi i Muslimani. Međutim, na kraju su raseljeni iz svojih domova zbog rata i njegovih posljedica. Konkretnije, do njihovog raseljavanja dovelo je razgraničenje koje je uslijedilo nakon rata, a ne sam rat.

Nakon Daytonskog sporazuma, muslimansko stanovništvo je donijelo odluku o iseljavanju u svoj entitet. U razgovoru s novinarima istaknuli su da ih tijekom ratnih sukoba nitko od Srba nije maltretirao te da su jedni drugima pomagali.

Nedavno se stari televizijski snimak ponovno pojavio na društvenim mrežama, privukao je značajnu pozornost i izazvao gomilu komentara. Neki promatrači su čak otišli toliko daleko da su to nazvali “najmelankoličnijim trenutkom 1990-ih”.

Tijekom televizijskog prijenosa, novinar je vodio intervjue s nekoliko muslimanskih obitelji, uključujući muškarce, žene i djecu, svi iz jednog sela u regiji Republike Srpske. Ove obitelji bile su u procesu preseljenja u Federaciju BiH, a među onima koji su se rastajali bili su Neđo i Suna. Budući da su zajedno odrasli, njihov odlazak bio je posebno potresan.

-Evo vas, uplakani oba, komšije.

– Komšije.

– Danas se rastajete.

– Upravo tako.

– Pa je l vam teško?

– Kako vidite.

– Je l ovo baš lepo da se komšije rastaju u suzama?

– Ovo je sa svega srca, mog i njegovog.

– Živeli ste toliko godina.

– Koliko imamo godina, toliko smo živeli. Živeli smo 68 godina.

A onda se i drugi nadovezao.

– Bez svađa, bez nesuglasica.

– Čitavog života bez svađe i bez nesuglasica, nego sa pomoći jedan drugom. Čitavog života, do sad je bilo i evo, od sad je tako.

– Kako je sad?

– Teško.

Video pogledajte na linku ispod

https://www.youtube.com/watch?v=znE2lFdDXFg&embeds_referring_euri=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

Nakon završetka videa, starije osobe viđene su kako se grle i izmjenjuju poljupce prije odlaska na autobus. Čak ni članice grupe nisu uspjele prikriti suze koje su izazvane osjećajem nelagode.

Dok je autobus krenuo na svoje putovanje, skupina Srba gledala je kako nestaje u prašini, pogleda uprtog u cestu. Međutim, u autobusu su bili muslimani koji su nastavili mahati iako su i oni nestali iz vidokruga.

Oglasi - Advertisement