Jemenski Hutiji nedavno su podijelili video kako preuzimaju kontrolu nad teretnim brodom koji je unajmio Izrael i koji je prevozio 25 članova posade.

Snimljeni snimak prikazuje ni manje ni više nego sedam osoba naoružanih oružjem kako se iskrcavaju iz helikoptera i penju na palubu broda. Može se čuti pripadnik naroda Hutu kako viče “Gazo, odgovaram ti!” Dok se incident bliži kraju, jemenska i palestinska zastava podignute su na vrh brodskog jarbola.

Video pogledajte na linku ispod

Clash Report on X: “#BREAKING Yemen’s Iran-backed Houthis released footage showing the hijacking of the vessel Galaxy Leader, which is part-owned by an Israeli businessman Abraham “Rami” Ungar, who is known as one of the richest men in Israel, in the southern Red Sea yesterday. https://t.co/bOpDaV68cz” / X (twitter.com)

Brod pod zastavom Bahama, nazvan Galaxy Leader, prevozio je automobile iz Turske na putu za Indiju kada je uhićen u južnoj regiji Crvenog mora.

Otmicu teretnog broda Izraelske obrambene snage (IDF) ocijenile su kao izuzetno tešku stvar s dalekosežnim posljedicama. Vojska je dalje izjavila da su civili na brodu bili iz različitih nacija, a među njima nije bilo Izraelaca. Osim toga, predmetno plovilo ne pripada Izraelu. Prethodno su Hutiji jasno dali do znanja da planiraju napasti svaki brod koji prikazuje izraelsku zastavu ili kojim upravljaju izraelske korporacije.

Njihovo priopćenje pozvalo je države da hitno uklone svoje ljude s ovih plovila i upozorilo ih da ih ne koriste za prijevoz tereta.

Akciju je Iranu pripisao izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Oglasi - Advertisement