Dok se čeka izručenje Ljupče Palevskog, prvoosumnjičenog za ubojstvo 14-godišnje Vanje Gočevske u Skoplju, građane Sjeverne Makedonije, ali i Balkana, muči zbunjujuća enigma o umiješanosti oca u njenoj otmici. Aleksandar G. trenutačno je pritvoren zbog sumnje da je otmičarima odao ključne podatke o tome gdje se nalazi njegova kćer. Postavlja se pitanje zašto bi tako nešto učinio, a odgovor se možda nalazi u njegovoj osobnoj povijesti.

Dana 27. studenog skupina predvođena Palevskim otela je Vanju Gorčevsku iz njezine kuće u kojoj je živjela s majkom i sestrom.

Očekuje se izručenje Palevskog, koji se trenutno nalazi u Turskoj, dok su svi ostali osumnjičeni uhićeni. Vanjin otac bio je vlasnik stana u zgradi koju je izgradila tvrtka Palevskog, što ukazuje na to da su oni imali intimna saznanja o zgradi i nakon toga izvršili otmicu Vanje.

Nakon daljnje istrage, policija je otkrila da je Vanjin otac, Aleksandar, dao detalje u vezi s njezinim boravištem i točnom lokacijom. Nakon toga je uhićen, a na ispitivanju od strane vlasti oštro je odbacio bilo kakvu umiješanost u počinjenje zločina.

Bez razrješenja misterija njegove umiješanosti u otmicu kćeri, određen mu je 30-dnevni pritvor.

Financijske obveze vezane uz kockanje?
Prevladavajući narativ u Sjevernoj Makedoniji, koji je podijelio makedonski novinar Kristijan Landov, vrti se oko nagađanja da je Aleksandar napravio značajne kockarske dugove. Vjeruje se da je taj navodni motiv pokretač njegovog pokušaja iznude novca od Zorice.

Vanjin otac vjeruje da je ubojici nenamjerno otkrio važne informacije o Vanjinom boravištu i planovima za taj dan. Ta sumnja dovela je do zaključka da je ubojica pažljivo orkestrirao njihove radnje. Poznavatelji Vanjinog oca Aleksandra opisuju ga kao problematičnu osobu, poznatog po kockarskim navikama i ovisnosti o drogama. Potječe iz bogate obitelji u Skoplju, njegov otac je bio na istaknutoj poziciji direktora tvrtke i zaposlen je u Poljskoj. Javnost je bila zgrožena njegovim nedostatkom empatije kada je novinarima drsko pokazao palac gore dok su ga pratili na sud, što je ostavilo trajan utjecaj na zajednicu, kako je rekao Landov.

Stan i imanje koje pripada majci.
Aleksandar je, budući da je upoznat sa Zoričinim postupcima, kako se smatra, predmetno djelo počinio u namjeri pribavljanja imovinske koristi.

Razlog Aleksandrove želje da iznudi novac od Vanjine majke, policija vjeruje da je ovo.

Obitelj Vanjine majke, kako je primijetio novinar Kristijan Landov, osim prihoda od prodaje stanova, posjeduje i pozamašno bogatstvo.

Vanjinova obitelj, osobito njezin djed s majčine strane, bila je visoko cijenjena i bogata. Vangel, njen djed, bio je carinik, a baka je bila iz ugledne vlaške loze. Vanjina majka živjela je sa svoje dvije kćeri u stanu koji se nalazio u zgradi koju je izgradio Palevski, što ga je učinilo pomno proračunatom metom za otmicu. Prvi nalazi vještačenja pokazuju da je za njezinu smrt odgovoran Palevsky, upotrebom vatrenog oružja. Za sada nema službene potvrde o traženju otkupnine od strane otmičara, ali će istraga koja je u tijeku rasvijetliti ovo pitanje, rekao je Landov.

Oglasi - Advertisement