Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, izrazio je uvjerenje u samostalnost RS. Uvjeren je da će se to na kraju i dogoditi, a čak je sugerirao da bi mogao na neki način pridonijeti ovakvom ishodu.

Nakon pobjede Donalda Trumpa u SAD-u, imao sam planove da proglasim nezavisnost Republike Srpske. Međutim, neki meni bliski pojedinci izrazili su strah i kao rezultat toga nisam ostvario svoje namjere. Gledajući unatrag, sad mi je žao što nisam ništa poduzeo. Ako bi Trump dobio još jedan mandat, vjerujem da ne bih oklijevao u proglašenju nezavisnosti”, rekao je Dodik u intervjuu za TV Prva.

Dodik je iznio svoje mišljenje o američkim sankcijama koje su uvedene njemu i njegovoj rodbini, navodeći da po tom pitanju nije nemoćan i da ne može žrtvovati interese RS-a za svoju korist.

U svojoj izjavi izrazio je ponos na svoju obitelj, istaknuvši da se radi o visoko savjesnim osobama koje su u potpunosti svjesne i preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Unatoč njihovim životnim borbama, spomenuo je da neki Amerikanci imaju negativnu percepciju prema njima.

Kao izabrani dužnosnik, predsjednik RS-a je istaknuo svoje pravo da odlučuje o svom pristupu u vođenju politike.

Prema Dodikovim riječima, glavna briga u njegovoj blizini više nije kriminal. Umjesto toga, sve se skrenulo na temu retorike, koja kod nekih izaziva veliku nevolju i u konačnici može dovesti do katastrofalnih ishoda.

Dodik je komentirao povezanost Srbije i BiH, navodeći da je Predsjedništvo BiH značajno za Srbiju. Istaknuo je kako je relevantno cjelokupno predsjedanje, a ne samo jedna trećina. Dodik je posebno spomenuo Denisa Bećirovića, kojeg je opisao kao “kvazipovjesničara” s dubokom mržnjom prema svemu srpskom. Dodik je optužio Bećirovića da laže, ali je ustvrdio da nema sposobnost da poduzme bilo kakvu smislenu akciju.

Oglasi - Advertisement