Jeftini imitacijski sirevi bez mliječnih sastojaka često imaju znatno manje proteina i kalcija u usporedbi s pravim sirevima. Osim toga, obiluju solju, konzervansima i raznim aditivima. Jednostavan način za identifikaciju takvih sireva je pažljivo čitanje deklaracija na pakiranju.

Upotreba Imitacija Topljenog Sira u Industriji

U prehrambenoj industriji često se koriste imitacije topljenog sira zbog njihove povoljnosti, dugog roka trajanja i dobrih svojstava topljenja na visokim temperaturama.

Gdje se Najčešće Koristi “Lažni Sir”

Lažni sir se tipično nalazi u nekvalitetnim pizzama, restoranima brze hrane, smrznutim jelima i nekim vrstama grickalica. Takvi sirevi mogu biti bogati zasićenim mastima i kolesterolom, što predstavlja potencijalni rizik za zdravlje srca. Osim toga, sadrže neodređene masti, škrob, boje, arome i razne kemijske aditive poput karagenana (E407), guar gume (E412) i tare gume (E417), koji mogu izazvati probavne smetnje i druge zdravstvene probleme.

Veganski Sirevi kao Kvalitetna Alternativa

Važno je ne miješati imitacije sira s visokokvalitetnim veganskim sirevima. Iako veganski sirevi možda nemaju neke nutrijente prisutne u tradicionalnim mliječnim sirevima, kvalitetni veganski proizvodi ne sadrže štetne sastojke.

Proizvodnja Kvalitetnog Sira

Pravi sir se obično izrađuje od kravljeg, kozjeg ili ovčijeg mlijeka koristeći enzim sirilo za koagulaciju mliječnih proteina. Kvalitetan sir proizvodi se samo iz visokokvalitetnog mlijeka, a većina domaćih sireva nastaje od svježeg, sirovog, nepasteriziranog mlijeka koje sadrži korisne bakterije – fermentaciju mliječne kiseline.

Identifikacija Kvalitetnog Sira

Indikator lošeg kvaliteta sira obično je njegova cijena. Međutim, najbolji način za provjeru je čitanje etiketa i sastojaka. Sastojci prirodnog sira su kratki i jasni. Na primjer, kriške sira za tost često sadrže malu količinu mlijeka ili pravog sira, a ostatak se sastoji od surutke, emulgatora, boje i umjetnih aroma. Prirodni sir sadrži korisne bakterije, kalcij, zdrave proteine i masti, što ga čini boljim izborom za zdravlje. Prilikom kupnje sira, preporučuje se birati veće komade i biti oprezan s proizvodima označenima kao “pizza sir”.

Oglasi - Advertisement