Lana Poljak, hrvatska državljanka, s 24 godine odlučila se preseliti u Njemačku.

Prema riječima mlade poduzetnice, u Njemačkoj je bez ikakvog osobnog ulaganja stekla vlasništvo nad pekarnicom.

Lana priča o svom putu pokretanja vlastitog posla, koji je započeo kada je imala samo 20 godina i tek došla u Njemačku, ne govoreći taj jezik. Počela je raditi u tvrtkama za čišćenje, a to je nastavila raditi tri godine. Nakon toga je prešla na brigu o starijim osobama, prateći ih na preglede i u trgovinu. Nedjeljom se dodatno zaposlila u pekarnici, gdje ju je šef obavijestio o mogućnosti posjedovanja franšize velike tvrtke Ihle. Lana se neočekivano odlučila prijaviti za franšizu i pokrenula vlastiti posao. Sada sve sama rješava, uključujući i upravljanje radnicima i plaćanje poreza. Ova joj je prilika dala priliku steći sve resurse koji su joj potrebni za uspješno poslovanje.

Razgovor o franšizi prošao je bez ikakvih problema.

Nakon što smo se cijeli dan mučili za mizernu naknadu, moj dečko i ja odlučili smo krenuti u novu avanturu. Nismo imali pojma što očekivati ​​niti koliku ćemo naknadu dobiti. U to vrijeme moje poznavanje njemačkog bilo je na razini A2. Na temelju naših izračuna, predvidjeli smo da imamo minimalno 3.000 eura raspoloživog dohotka svaki mjesec, što smo smatrali dovoljnim. Poslao sam molbu, nakon toga su me pozvali na razgovor i sve je prošlo glatko. Anketari su prepoznali moj entuzijazam, kaže Lana.

Jedina prepreka bila je jedina stvar koja je stajala na putu.

U zahtjevu je navedeno da je potreban polog od 35.000 eura kao jamstvo tvrtki da ćemo robu kupiti. Pristali smo na ovaj uvjet i otišli u banku zatražiti kredit. No, iz banke su nam rekli da mogu jamčiti našu transakciju bez potrebe za kreditom. Dali su nam potvrdu o jamstvu koju smo uključili u našu prijavu i koju je Ihle prihvatio. Stoga je, kako je potvrdila Lana, dobivanje kredita bilo nepotrebno.

Početak njihovog rada odgođen je za dva mjeseca.

Nakon potpisivanja ugovora, započeli smo dvomjesečni program obuke. Naša tvrtka osnovana je u Bavarskoj, gdje smo stekli privilegiju upravljanja podružnicom konzorcija Ihle. Naslijedili smo sve poslove, od nadzora zaposlenika do upravljanja porezima, organiziranja radnog vremena, pa čak i čišćenja, kao da je to naš vlastiti posao. U početku je bilo stresno, pogotovo kad je netko morao na bolovanje, pa smo morali pronaći zamjenu. Kad su došle inspekcije, morao sam odgovarati nadležnima jer je firma bila moja odgovornost, a i moja zarada. Međutim, predstavnici veće tvrtke uvijek su mi pružili potrebnu podršku. Na kraju sam se navikao na rutinu i sve je krenulo glatko. S 24 godine to je za mene bilo zastrašujuće iskustvo, ali za nas se pokazalo velikim uspjehom, ispričala je Lana.

Prema njezinim riječima, kada bi u drugačijim okolnostima krenula s vlastitim poslom, bilo bi potrebno uložiti oko 200.000 eura.

Video pogledajte ovdje—>>https://www.instagram.com/reel/Cz6Y9BesFjC/?utm_source=ig_embed&ig_rid=a3d64f84-2201-4d6c-b674-ca972ab21c50

Lana kaže da je na svoje poduzetničko putovanje u Njemačkoj krenula sigurnim i jednostavnim pristupom. Za ilustraciju, kao primjer navodi otvaranje pekare. Proces bi uključivao lociranje odgovarajuće lokacije, osiguranje opreme i zapošljavanje pekara, a sve to bi zahtijevalo investiciju od oko 200.000 eura. No, Lana nije potrošila ni blizu tog iznosa. Umjesto toga, odlučila je preuzeti postojeću franšizu.

Oglasi - Advertisement