Reporterka portala RTS Tijana Radonjić rodila je troje dece. Ima sina i ćerku, broj od jedan do tri. Drugo rođenje nema srećan kraj.

Ona je u emisiji RTS-a u četvrtak u 21 sat govorila o svom iskustvu i traumi koje joj je to izazvalo.

U porodilištu su utvrdili da beba nema otkucaje srca i poslali su je u zasebnu sobu, gde je bila sama i nije mogla da pozove osoblje, rekao je Radonich. Rekla je da je pitala doktora da li carski rez može da prekine njen bol, a odgovor je bio: “Šta je carski rez za mrtvorođenu bebu? To ne funkcioniše tako. Jeste li normalni?”

Sljedeći pokroviteljski komentar koji je dobila bio je od anesteziologa koji je rekao da su “žene mnogo pažljivije pri izboru frizera ili automehaničara” i da prvo biraju ginekologa.

– Kada mi je davao anesteziju, pitao me je šta radim. Rekao sam da sam reporter sajta RTS-a, što ga je jako naljutilo. Rekao je da su svi naši novinari, tužioci i sudije đubre. korumpirani i ne treba da postojimo – kaže Tijana Radonjić.

U trenutku porođaja okupilo se nekoliko medicinskog osoblja i beba je babici umalo pala iz ruku. Čuje se smeh.

Šest godina kasnije, Tijana želi da veruje da je smeh bio zato što su mislili da je rođena živa.

– Taj osećaj pri izlasku iz bolnice, praznina koju žena oseća kada odlazi bez deteta, toliko je jak da nema potrebe da ponavljam one rečenice koje sam čula u porođajnoj sali – rekla je Tijana.

Sve njene trudnoće odvijale su se pod nadzorom ginekologa Doma zdravlja. U slučaju druge trudnoće, ginekolog ima ulogu „putokaza“ a ne ginekolog koji pažljivo prati trudnoću i po potrebi radi preglede i ultrazvuk. Tijana je stekla utisak da neki ginekolozi veruju da će trudnice u isto vreme privatno voditi trudnoću.

Ona je apelovala na trudnice i porodilje da ne predaju koverte ljekarima kako bi osigurali dostojanstveni porođaj, jer na to svaka žena ima pravo.

Na osnovu svog iskustva, Tijana je predložila pružanje hitne psihološke podrške ženama koje su prošle kroz traumatska iskustva poput nje.

Izložbi su prisustvovali ministar zdravlja prof. dr Danica Grujičić, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, prof. dr Olivera Kontić Vučinić, predsednica Akušerske i ginekološke sekcije Srpskog lekarskog društva i dr Maja Milosavljević, psihijatar Instituta za mentalno zdravlje Srbije.

Ministar Grujičić je u emisiji, između ostalog, rekla da treba sačekati kompletan obdukcioni nalaz, ali da nije na njoj da “objašnjava da li je (ginekolog) uradio sve što je trebalo”.

Program je nastao povodom smrti bebe u Sremskoj Mitrovici.

Podsetimo, rezultati obdukcije u sremskomitrovačkoj bolnici pokazali su da je beba Marike Mihajlović preminula usled nasilnog porođaja. U izveštajima pedijatara, pedijatrijskih klinika i Instituta za brigu o deci i adolescentima Vojvodine navodi se da je beba umrla usled teške perinatalne fetalne asfiksije.

Sa Maricom Mihajlović u četvrtak je razgovarao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je da ne možemo vratiti njenu djecu, ali možemo promijeniti ono što se dešava u budućnosti.

“Zato se nadam da će vaše priznanje, sve što kažete, sve što nas upozoravate biti signal za one koji rade sa majkama i decom”, rekao je Vučić.

Oglasi - Advertisement