Ako ste poput mnogih ljudi, možda ćete namjerno ostati budni do kasno kako biste se “nadoknadili” iako znate da bi bilo pametnije spavati.

Međutim, stručnjaci kažu da to nije dobra ideja i da je najbolje da se pridržavate svoje rutine dok spavate. Doktor Karan Raj, koji je poznat po dijeljenju medicinskih savjeta na TikTok-u, objavio je video u kojem tvrdi da, iako ne postoji optimalno vrijeme za spavanje za sve, postoji ono koje odgovara svima. Loše vrijeme.

Objašnjava da ako ostanemo budni između 22 i 4 sata ujutro, povećavamo rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti.

Naš ciklus spavanja je 90 minuta

Doktori ističu da spavamo u ciklusima od oko sat i po, tokom kojih prelazimo iz ne-REM spavanja u REM san. Tokom REM spavanja, naše oči se pomeraju ispod zatvorenih kapaka, ali tokom ne-REM spavanja, oči se ne pomeraju.

Iako ciklusi uvijek traju oko 90 minuta ili više, odnos NREM i REM faza spavanja se mijenja kako noć odmiče. “Ranim fazama sna dominira dublji, restorativniji oblik sna bez brzih pokreta očiju”, rekao je on, prema The Huffington Post UK.

Ali kako se približavamo jutru, “dobijate više svjetla, REM san, san ispunjen snovima”, dodaje on.

Zbog razlika među ljudima, neki će se osjećati pospano u 11 sati uveče, dok drugi žele spavati u 1 sat ujutro. U zavisnosti od rasporeda koji odaberete, “telo će napraviti neke prilagodbe kako bi se uverilo da dobijate dovoljno NREM i REM sna”, kaže dr. Raj.

Postoji jedan izuzetak

Prema dr Raju, „Tačno vreme kada idete u krevet nije važno, sa jednim izuzetkom.

“Pretpostavimo da idete u krevet u tri ili četiri ujutro. Bez obzira na vaše fizičko stanje, više ćete vremena provoditi u REM snu, a manje vremena u dubokom NREM snu”, objasnio je on, prenio je Danners.

Ako se pitate kakav će biti učinak, doktor kaže: “To vas čini veoma umornim, kao što zna svako ko radi puno smjena.”

Oglasi - Advertisement